Може би имате страхове, ако не използвате детска колича, а носите бебето до себе си с  "кенгуру", раничка, слинг... Възможно е в градинката да чуете предупреждението на някоя по-възрастна дама, че тези приспособления изкривяват гръбнака или затрудняват дишането на бебето, защото то е много плътно пристегнато до тялото ви.


Колкото по-малко е детето, пренасяно със самар, "кенгуру", слинг и пр., толкова по-скептични ще са околните към безопасността му. Някои педиатри също имат резерви към подобни приспособления и препоръчват те да се използват, след като детето вече може да седи самостоятелно. И все пак никой още не се е произнесъл, че тези помощници са опасни и трябва да се забранят. Напротив – майките все повече се пристрастяват към тях. А слингът например става нещо като моден аксесоар – неговият цвят често допълва тоалета на мама.

На първо място е безопасността
Разбира се, че за безопасното носене на детето трябва да се употребяват само приспособления, специално пригодени за целта. За най-ранната възраст е подходящ слингът, докато самарът столче е за деца, навършили най-малко 8 месеца. Слингът обаче може да създаде проблеми, ако детето не е заело правилна поза – с придърпани към тялото и разкрачени крака. Важни са и качеството на материята, от която е направен, и умението ви да го завържете правилно. Затова не пренебрегвайте инструкциите, които са приложени към този продукт. Спазвайте ги стриктно и репетирайте у дома носенето на бебето със слинг, преди да излезете навън на дълга разходка.

Важни правила
 "Кенгуруто" (самарът, слингът...) да позволява краката на детето да са свити най-малко под прав ъгъл и да са прибрани към тялото. Това се постига със специално приспособление, което пречи кръчетата да се опъват.


 Частта, която обхваща гърба на детето, да е пристегната, за да го държи изправен. Най-добре носете детето плътно до вашето тяло. Така гръбчето му няма да се отпуска, когато заспи.
 Задната част на слинга задължително да е по-дълга – така главата на детето няма да се килва назад или настрани.
 Самарът да е снабден с каиши за стабилно прикрепване на детето, да осигурява свободно движение на краката му, седалката да е добре тапицирана, за да не го претрива и да не му убива.
 Ако забележите някакъв дискомфорт – детето не обича да го поставяте в приспособлението, плаче и се съпротивлява, не проявявайте насилие. Ползвайте детската количка.

Някои ограничения
Не е препоръчително да носите детето в приспособлението месеци наред, и то по много часове, тъй като малчуганът ще се чувства прикован. Той има нужда да е и на свобода, да се движи активно и да се занимава в по-голямо пространство.
Използването на “кенгуруто” (самар, слинг…) по правилата не вреди на детето. Близостта до майчиното или бащиното тяло му вдъхва чувство за сигурност, спокойствие и защитеност. Освен това тези приспособления освобождават ръцете на мама и тя може да върши някои домашни дейности. Разбира се, няма да й е комфортно цяла сутрин да снове нагоре-надолу из кухнята с този товар. И затова е добре носенето на детето със самар или с друго средство да става с мярка.
Психолозите пък твърдят, че децата, при отглеждането на които се ползва такова приспособление, са по-будни и уравновесени…

Д-р Богдана Василева
педиатър