Искате най-доброто за бебето си, същевременно да работите нон-стоп и да изглеждате фантастично. По-добре си сложете спирачки! Предлагаме ви мнението на Цвета Делчева от Варна. Според нея да си идеална майка не е кой знае колко добра идея...
Защо ние, жените, се подлагаме на такова напрежение? Постоянно се напъваме и да сме здрави и щастливи по всяко време. В резултат на всичко това никога не се чувстваме достатъчно удовлетворени.


При такава силна амбиция да сме перфектни още преди бебето да се роди, не са чудни резултатите от скорошно проучване. Според тях 2/3 от жените са със съсипани нерви през бременността.
Аз съм майка на 2-месечно бебе и съм пример за такава жена. Непрекъснато си поставях непосилни задачи през бременността, като същевременно ограничавах апетита си поради страх да не заприличам на огромна крава. В резултат на това се чувствах зле и постоянно бях изтощена.


Желанието да изглеждаме добре не е характерно само за бременността, но стремежът да подражаваме на звездите с изваяно тяло води до излишно напрежение.
А какво да кажем за усилията да възстановим предишните форми на тялото си след раждането? Това наистина не е толкова лесно, както изглежда при някои звезди, които показват по телевизията перфектни форми в опънати джинси само дни след като са прегърнали новороденото си бебе. Когато ги гледаме, добре е трезво да си напомняме, че тяхното ежедневие е коренно различно от нашето.

Твърде много информация
Амбицията да сте добра майка започва дълго преди раждането. Ако и без това сте от хората, които си поставят трудни цели, тенденциите за перфекционизъм може да са прекомерно изразени през бременността. Тогава ще искате да прочетете всичко възможно за 9-те месеца и за раждането, ще се престаравате с гимнастиката и здравословното хранене и със слушането на класическа музика, защото било добро за връзката ви с плода в утробата... А истината е, че не можете да управлявате процесите, чрез които тялото ви реагира на бременността.

Научете се да релаксирате

Ново португалско проучване показва, че жени, проявявали през бременността склонност към перфекционизъм, се справят по-трудно с майчинството и страдат от следродилна депресия.
Перфекционистите се гордеят с високите стандарти, които поставят, докато животът с бебето изисква отказ от всичко това и рутинно извършване на най-необходимото.
Така че следващия път, когато се ядосвате на няколкото добавени килограма, напомнете си един важен факт: въпреки всички книги, сайтове..., които ви учат какво не трябва и какво трябва да правите, истинският експерт сте вие! Вслушвайте се в това, от което се нуждаят тялото ви и бебето.

План за действие
Припомняйте си своите постижения. Често гледайте първата снимка на бебето ви от ехографския преглед и се радвайте, че то е вашето възхитително постижение.
Често почивайте. Добре е да се храните здравословно, но много по-важно е да намирате време и за почивка.
Бъдете оптимистка. Ако непрекъснато се укорявате, че сте ужасна майка, положително в действителност ще стане обратното. Ужасната майка изобщо не би се тревожила.
Създавайте си добри навици. Открийте как може да се успокоявате и престанете да се упреквате – тези умения ще са ви много полезни при отглеждането на малчугана.