Повече от 80% от инцидентите с деца между 0 и 3 години стават у дома, показва статистиката. Счупена глава, отравяне, порязване и какво ли още не...Добре е да помислите за безопасността на къщата още преди бебето да дойде. Повишеното внимание не е достатъчно. Винаги може някой да звънне на вратата или по телефона, а неприятните инциденти стават за секунди. Опасностите дебнат навсякъде из къщата. Докато вашето дете расте и заплахите за него непрекъснато се променят. Обърнете внимание на рисковете във всяка възрастова група.

Кърмачето
В първите няколко седмици от живота на бебето най-опасни са мебелите – кошарата на детето, леглото на мама и татко, масата за повиване. Често срещаните травми в този период се дължат преди всичко на падане. Дори и за минута не изпускайте мъничето от погледа си. То расте с невероятна бързина и ако до вчера е било безпомощно и само е размахвало ръце и крака, днес може да ви изненада и само да се обърне. Докато измиете ръцете си например, по-добре го дръжте или го оставете върху няколко завивки на пода, отколкото върху масата за преобличане.


Друга често срещана опасност са възглавниците. Не ги използвайте до 1-годишна възраст на детето. Периодът втори–трети месец е най-рисков за задушаване. Не слагайте бебето да спи по корем. Избягвайте да го обличате с дрехи с панделки и връзки. Без да иска, то може да се омотае в тях.

Между 6 и 12 месеца
Детето вече може да пълзи, прави първите си крачки и… е неуправляемо. Често се движи само и когато намери нещо ново на пода, първата му работа е да го сложи в устата си. Не му давайте играчки, съставени от малки части, защото може да ги глътне. Заключвайте всякакви лекарства, перилни и козметични препарати. Покрийте ръбовете на мебелите. Малкият човек неуверено се опитва да проходи и често-често ще се удря в масата или в шкафа.

Между 12 и 18 месеца
То вече ходи! Желанието да открива нови и нови неща непрекъснато расте. С това се увеличават и опасностите. Най-често срещаните инциденти на тази възраст е падането от стълби или дори от балкон. Не оставяйте големи предмети и настолни лампи върху масите вкъщи. Детето с удоволствие ще ги бутне долу. Прибирайте чиниите и чашите в шкафа веднага след като ги измиете и подсушите. За малкия разбойник ще е истинско предизвикателство да изпочупи кристалните ви сервизи.

Между 18 месеца и 3 години
В тази възраст детето е по-любопитно от всеки. То имитира това, което правят възрастните. Никога не вземайте лекарства пред погледа на малчугана. Заключвайте опасните продукти и внимавайте къде изхвърляте боклука. Детето може да бръкне в кофата и да опита от празното шише с препарата за чинии. На тази възраст най-често срещаните инциденти са отравянето, травмите при падане, изгарянето. Не оставяйте отворени прозорци, когато малчуганът е сам в стаята. Винаги проверявайте дали външната врата е заключена.

Обърнете специално внимание на всяко от помещенията.
Прозорците. Проверете добре дали се затварят здраво. Нека партньорът ви постави резе на високо, недостъпно за детето, място.
Балконът. Сложете здрава решетка, през която малчуганът да не може да се промъква. Тя трябва да е достатъчно висока, за да няма възможност детето да я прескочи. Избягвайте стъклените прегради.
Градината. Заключвайте в специален шкаф химикалите, както и всички градински инструменти, торби с тор и др. Избягвайте да садите отровни цветя или такива с много бодли – рози например. Винаги проверявайте дали вратата към улицата е добре затворена.
Стълбището. Сложете бариери както на най-високото стъпало, така и на най-ниското. Проверете дали са добре закрепени. Покрийте стъпалата с мокет или с друга мека настилка. Не оставяйте играчки или дребни предмети в близост до стълбището. Осигурете добро осветление.
Банята. Температурата на водата, в която ще къпете детето, трябва да е между 36 и 37 ºС.
Не включвайте сешоар или радио в банята – има опасност от електрически удар.
Поставете всички козметични продукти – шампоани, кремове, самобръсначки и пр., на висок рафт, най-добре в шкаф, недостъпен за децата.
Никога не мийте детето директно под течащата вода на крана. Има опасност да го изпуснете или изгорите. До 1-годишна възраст най-добре къпете бебето в специална ваничка, предназначена само за него.
Кухнята. Сложете поставката за изцеждане на приборите навътре върху плота, така че водата да не капе по пода.
Изключвайте електрическите уреди от контакта, след като приключите работата с тях. Обезопасете и контактите.
Микровълновата фурна е полезна, но често претопля ястието. Опитвайте дали то не е прекалено горещо, преди да го давате на детето.
Ако имате миялна машина, винаги я затваряйте добре.
Заключвайте добре всички препарати и четки за нея. Не слагайте детето на висок стол, преди то да може да седи стабилно. Най-често това става след 7-месечна възраст.
Не наливайте препарати в шише от безалкохолна напитка.
Ако използвате газ, поне веднъж месечно правете профилактика на бутилките и системата.
Спалнята. Слагайте играчките в един ъгъл и научете детето да ги прибира, след като свърши да играе. Не купувайте на деца под 10-месечна възраст плюшени играчки – може да ги оскубят и да глътнат влакната.
Сложете малка лампа далеч от детето, но близо до вратата.
Изберете мебели, подходящи за възрастта на детето, и обезопасете ъглите им.
Дневната. Поставяйте всички пепелници нависоко. Заключвайте алкохола.
Ако имате камина, внимавайте как я палите и винаги слагайте решетката пред нея.
Махнете настолните лампи, които могат да паднат и да ударят детето.
Не оставяйте малкото човече само на канапето.