Първите 12 месеца са най-вълнуващите в живота на Homo sapiens. През тях безпомощното бебе става дете. То прохожда (някои все още не особено стабилно). То вече бърбори с мама и с околните, често и когато е само – със себе си. Все повече се заиграва и това му е интересно.


На 12 месеца детето е високо около 75 см и тежи около 10 кг. То има 6–7 зъба и може да изговаря 4–10 думи, но което е по-важно – разбира смисъла им. Това са само ориентири. Всяко дете има собствено темпо на развитие.

Детето се храни средно 4 пъти дневно с т.нар. преходна храна. Обикновено спи два пъти по 1 ½–2 часа – сутрин и следобед. Някои деца престават да спят сутрин. Нощният сън става по-спокоен и продължава около 10 часа – от 21–22 ч. до 7–8 ч.

Все по-самостоятелно и общително
Детето на 1 год. може да пие от чаша, да държи лъжичката при хранене. Вече седи на масата заедно с мама и татко.


То все по-стабилно стои на краката си и чрез това освобождава ръцете си.
Почти всеки ден детето усвоява някакво ново умение, натрупва нови впечатления. Общуването с околните се обогатява. То постоянно иска да има компания, да играят с него. Реагира съответно, когато чуе “ела”, “подай”, “вземи”, “къде е...”.

Майстор на подражанието
Едногодишното дете обича да подражава на възрастните. То е изключително наблюдателно. Може да имитира жестовете на мама или на татко и го прави доста точно.
В играта си използва не само играчки, но и вещи от дома. Дълго може да реди пластмасови кутии за храна, да изважда книгите от библиотеката и да ги носи на мама...
От тази възраст детето проявява и характер. Обикновено се съпротивлява, когато трябва вечер да ляга в креватчето. Не обича и да остава само в стаята на тъмно.
През този период започва контролът на уринирането и дефекацията. Много важно е да наблюдавате детето, за да може навреме да го сложите на гърнето. Не го насилвайте, за да не му създадете фобия и така да отложите сприятеляването с гърнето.

Хранене
Детето се храни 4 пъти на ден през 4 часа. Количеството на един прием е около 250 мл, а общо за деня – около един литър. Най-добре е да уточните хранителния режим с педиатъра. Той ще го съобрази с теглото и с индивидуалните особености на детето.
От този период менюто му все повече се доближава до менюто на възрастните. Не бива да давате на детето от всяка храна на семейството. Това, което то яде, трябва да е кашаво, месото да е смляно, а зеленчуците и плодовете – ситно нарязани.
Не предлагайте на детето мазни, люти, пикантни ястия, шоколад,  газирани напитки.  

Как да му помагате
 Обезопасете жилището, за да предотвратите инциденти.
 Не оставяйте задълго детето само.
 Избягвайте да повишавате тон и да му се карате.  
 Внимателно изберете първите му обувки. Подметките им да са твърди, но еластични и да не се пързалят.