През този месец детето е в положение по гръб и по корем само когато спи. То може пъргаво да се обръща настрани и през странично положение сяда съвсем стабилно. На тази възраст някои пълзят на “четири крака”. За да се изправят обаче, имат нужда от помощ, но понякога успяват и сами. Други вече могат да правят няколко самостоятелни крачки, а най-бързите прохождат.


Детето става все по-сръчно. То умее не само да държи предмет с едната си ръка, но и да го прехвърля в другата. Вече може и по-добре да си служи с лъжицата, макар че храната, поднесена с нея, най-често не намира устата. Насърчавайте го да овладява това умение. Малчуганът все повече ще иска да се храни сам.

Идва светлина в тунела по отношение на гърнето. От тази възраст  започва контролът на уринирането. Така че по-често предлагайте гърнето, но без насилие и изразяване на разочарование...

Все по-речовито
Детето вече съчетава 1–3 смислени срички като “ам-ам“, “бау-бау“, “га-га“, “ма-ма“ и “та-та“, и то съвсем съзнателно. То знае името си, обръща се към този, който го произнася, реагира съответно при “дай”, “вземи”, “донеси”. Разбира, когато го хвалите и когато му се карате.

Хранене
През 11-ия месец детето може на обяд да яде храна за деца между 1 и 1 ½ год. Това е т.нар. преходна храна – преход от пасираната към храната за възрастни. Въвеждането обаче трябва да става постепенно.
Детето може да се храни 4 пъти през 4-часов интервал. Количеството на един прием да е около 250 г, а общо за деня – около 1 л. Този режим е подходящ за здраво дете с високо тегло, което може да приема по 250 г храна и което спи два пъти дневно. Всяко дете има индивидуални нужди.
Ако в 11-ия месец все още кърмите детето си, постепенно може да започнете да го отбивате. Консултирайте се с вашия педиатър как това да стане по-лесно.
Храната на 11-месечното дете се доближава по вкусови качества до храната на възрастните, но е по-мека и кашава. В никакъв случай обаче не я пасирайте. Месото обезателно да е смляно. Зеленчуците да са нарязани на ситно, а по-твърдите да са едро смлени. Давайте на детето сурови плодове и зеленчуци, като предварително много добре ги измивате, обелвате и настъргвате.

Как да му помагате
 Обезопасете жилището.
 Играйте активно с детето. Проявявайте артистичност – жестикулирайте, правете гримаси, следете дали то ви подражава. Имитирайте животни.
 Хранете го с лъжичка. Предлагайте му да яде с пръсти парченце плод, сирене, бисквита.

Консултирайте се с педиатър, ако:
 Детето не може да сяда самостоятелно.
 Не изговаря срички.
 Не откликва на предложението за игри.
 Не реагира на “подай”, “вземи” и пр.