Какво може

На 11 месеца детето е по гръб или по корем само когато спи. То бързо се обръща настрани и през странично положение сяда съвсем стабилно. Някои пълзят на “четири крака”. Други могат да правят и няколко самостоятелни крачки, а най-нетърпеливите прохождат.

Детето вече по-добре си служи с лъжицата, макар че храната, поднесена с нея, най-често попада извън устата. Помагайте му да овладява това умение.От тази възраст започва контролът на уринирането. Често предлагайте гърнето, но без насилие. 

Все по-речовито

Детето вече съчетава 1–3 смислени срички като “ам-ам“, “бау-бау“, “га-га“, “ма-ма“ и “та-та“. Прави го съзнателно. То знае името си, обръща се към този, който го произнася.

 

Хранене


През 11-ия месец на обяд детето може да яде храна за деца между 1 и 1 ½ год. Това е т.нар. преходна храна – преход от пасираната към храната за възрастни. Въвеждането й обаче да става постепенно.

Детето може да се храни 4 пъти през 4-часов интервал. Количеството на един прием да е около 250 г, а общо за деня – около 1 л. Този режим е подходящ за здраво дете с високо тегло, което може да приема по 250 г храна и спи два пъти дневно. Всяко дете има индивидуални нужди.

Ако в 11-ия месец все още кърмите детето си, постепенно може да започнете да го отбивате. Консултирайте се с педиатър как да стане по-лесно.
Храната на 11-месечното дете е близка по вкус до храната на възрастните, но е кашава. Не я пасирайте! Включвайте смляно месо, зеленчуците режете на ситно, а по-твърдите да са едро смлени. Давайте на детето сурови плодове и зеленчуци. Предварително много добре ги измивайте, обелвайте и настъргвайте.

Как да му помагате

 Обезопасете жилището.

 Играйте активно с детето. Жестикулирайте, следете дали то ви подражава.

 Хранете го с лъжичка. Предлагайте му да яде с пръсти парченце плод, сирене, бисквита.

 
Консултирайте се с педиатър, ако:

 детето не може да сяда самостоятелно;

 не изговаря срички;

 не откликва на предложението за игри;

 не реагира на “подай”, “вземи” и пр.

 

Режим на хранене през 11-ия месец

6.30 ч.      кърма (заместител на кърма) с ½ бисквита

10 ч.         попара + ½ к.ч. плодов сок в 10.30 ч.

14 ч.        обяд

I меню:
1 к.ч. супа с месо и зеленчук, ястие със смляно месо и ½ филия хляб, сурови настъргани плодове или нектар

II меню:
1 к.ч. бульон, ястие с пасирани зеленчуци, 1 твърдосварен жълтък, сурови настъргани плодове или плодово-зеленчуков сок

18 ч.        грис (крем ванилия или мляко с ориз)

21.30 ч.   кърма (заместител на кърмата, квасено мляко)