Детските крачета минават няколко етапа на растеж. Най-важният етап е от раждането до третата годинка. Точно в този период дължината на крачетата се удвоява и настъпва значителен напредък в процеса на образуване на костна тъкан. Краката са много податливи и меки, а сухожилията и мускулите не са още напълно здрави понеже не е приключил процеса на образуване на костна тъкан.

Около 10-15 месеца, когато детето започва да ходи, се наблюдава промяна в строежа и позицията на долните крайници. Характерна черта за бебешките крака са широко разперените пръсти. Това позволява да се увеличи контактната повърхност, когато кракът стъпи на земята и по този начин детето се чувства по-стабилно, когато прави първите си стъпки.

Около 3-4 години се появяват мастни възглавнички, които покриват скелета на крака. Най-голямата възглавничка, намираща се на средната част под надлъжния свод на крака, създава впечатление за плоско стъпало, което за щастие е т.нар. „фалшиво стъпало”.

Детските крака се оформят до осмата година и през това време са все още изключително податливи на деформации. Затова родителите е нужно да са особено предпазливи и наблюдателни в този период и да потърсят медицински грижи от специалист веднага щом забележат нещо обезпокоително. Всеки дефект на крака може да предизвика по-сериозни проблеми за децата: болки в краката, промяна на походката или дори неправилна стойка.