Пролетта вече е тук и дългите разходки сред природата в близкия парк или някъде извън града стават все по-примамливи. Земята се събужда, навсякъде ухае на цъфнали дървета и става все по-топло. Все по-често ще излизаме навън и ще прекарваме по-дълго време сред природата. Затова избрах темата на този брой да бъде как да направим това време приятно и да избегнем някои проблеми, които са силно нежелани, особено по време на бременност.

Да се преборим с ухапванията!

Заедно с хубавото време се събуждат и някои неприятели като кърлежи, комари, бълхи и други насекоми. Срещата ни с тях е запомняща се, защото остават големи, сърбящи следи и това е най-лекият вариант. Кърлежите например са преносители на изключително коварната лаймска болест. Ухапванията от комари или бълхи могат да предизвикат силен сърбеж и подуване, но и да пренесат различни зарази от предходния ухапан човек или животно. Естествено, никой не иска да бъде нахапан от комари или кърлеж, но това често се случва и сезонът на ухапванията предстои.

В същото време изглежда, че някои хора са като магнит за комарите, докато други буквално имат някаква невидима защита и никога не са ухапвани.

Какво правим, за да се предпазим?

Най-често прибягваме до познатите ни спрейове репеленти. Те обаче имат няколко големи недостатъка – миришат силно, ароматът им е изключително неприятен, лютят на очите и предизвикват кашлица при вдишване. Това се дължи на химическите биоцидни съставки, които съдържат. В същото време не се препоръчва да се използват повече от 2 пъти дневно, както и не са подходящи за деца под 2 год. Поради факта, че се нанасят върху кожата, в повечето случаи далеч по-често от 2 пъти дневно, тези спрейове носят рискове, които не всяка бременна е склонна да поеме.

В същото време все по-често виждам и натурални спрейове, които съдържат естествени съставки и имат далеч по-щадящо действие към кожата, а и доста по-приятен аромат. Затова ще споделя с вас моята рецепта за репелент с етерични масла, която сме тествали със семейството ми в Гърция. А там, знаете, комарите са гигантски!

Спрей репелент натурален

72 мл дестилирана вода,

25 мл спирт минимум 70%,

3 мл етерично масло или около 50–60 капки,

1 спрей шише 100 мл от тъмно стъкло или метална спрей бутилка.

Спреят може да се приготви и без спирт, но той е необходим, за да се получи хомогенна смес, тъй като водата и маслата не могат да се смесят добре. Винаги разклащайте преди употреба. Може да напръскате с този спрей и в стаята, около прозорците и вратите, мрежите на прозорците също, столовете и масата, когато вечеряте навън. Аз често пръсках и количката на детето отвън, за да го предпазим от комарите, и завивките ни вечер преди лягане. Когато сме някъде на разходка в парка или в гората, пръскам и обувките на всички и винаги носим чорапи.

Какво етерично масло да изберете

Срещу комари – лавандула, гераниум, спеърминт, чаено дърво.

Срещу кърлежи – кипарис, гераниум, чаено дърво, лавандула.

Срещу бълхи – чаено дърво, лавандула, портокал.

Натурален репелент лосион – нощен

50 мл базово масло (кокосово, бадемово и др.) или алое вера гел,

15 капки етерично масло от лавандула или гераниум,

1 спрей/лосион шише 50 мл от тъмно стъкло или метална спрей бутилка.

Нанесете върху откритите части на тялото –рамена, крака, колене – вечер преди излизане или преди лягане за сън.

Други мерки за защита от ухапвания

  1. Носете светли дрехи, особено вечер. Практично е да носите шал, който е напръскан със спрея, и да го намятате върху рамената си или да го слагате на стола си. Той ще излъчва аромата на етеричните масла около вас и ще действа като допълнителна защита. Същото може да правите и със стандартния биоциден спрей, за да не се налага да го пръскате върху кожата си.
  2. Напръскайте се задължително, ако излизате при пълна луна. При проучване е установено, че броят на комарите при пълна луна се увеличава.
  3. Носете дрехи с дълги ръкави и покриващи краката. Макар че инсектите хапят и през тях, все пак е препоръчително.
  4. Ако сте решили да ползвате биоциден препарат за защита, напръскайте мястото около вас, масата, столовете.

Ако все пак бъдете ухапани

Най-често реакцията е локална – подуване, зачервяване, сърбеж в различна степен. Но са възможни и други, по-тежки реакции, като алергия, инфекция вследствие на замърсяване при чесане и т.н. В случай че подозирате тежка реакция, веднага потърсете консултация с лекар.

Рол-он при ухапване

9 мл базово масло (невен, лайка, фракционирано кокосово),

1 мл лавандула, лайка или чаено дърво (може и микс),

1 рол-он шише 10 мл от тъмно стъкло.

При локална реакция етерично масло първи избор винаги е лавандулата. Тя успокоява кожата на мястото на ухапването и намалява сърбежа. Може да редувате лавандула и лайка, в случай че сърбежът е непоносим. Когато има риск от инфекция и мястото е подуто и зачервено, може да редувате лавандула, лайка и чаено дърво. Етеричните масла винаги се прилагат разредени с базово масло. Може да си приготвите тази смес предварително в рол-он шишенце, което да е винаги и по всяка време с вас, когато сте навън. Може да я прилагате на всеки 5–10 минути, докато усетите облекчение.

Преди да използвате етеричните масла по време на бременност, важно е да знаете, че не всички масла са подходящи в този период, както и че не всички масла са еднакви. Препоръчвам ви да се консултирате с лекар при всяко неразположение по време на бременността ви, както и с ароматерапевт, преди да решите кое етерично масло да използвате в конкретния случай. Информацията в тази статия не изключва и не заменя консултацията с лекар. Моят личен избор са маслата на dōTERRA.

текст: Даниела Сечкова, ароматерапевт