Запитахме се кои са най-честите причини, поради които новородените и малките деца се запознават с гастроентеролога отблизо. „Обичайно кърмачетата се консултират за колики, жълтеница или гастро-езофагеален рефлукс. Впоследствие причините, които водят родителите с децата им при специалист, са хранителните алергии и непоносимостите, функционалният запек, функционалната коремна болка“, обясни доц. д-р Ружа Панчева, д.м., педиатър, работещ в областта на детската гастроентерология и хранене.

Гастроезофагеален рефлукс

Това е обичайно физиологично състояние на незрялост на мускулатурата на хранопровода и по-специално на пръстеновидния мускул, който се намира между хранопровода и стомаха. Този мускул лесно се отпуска, връзката между хранопровода и стомаха се отваря и впоследствие храната, която се намира в стомаха, се връща обратно към хранопровода. При това може да има видимо повръщане, но може и да няма.

Лечение на гастроезофагеалната рефлуксна болест

Използват се различни подходи: промяна на режима на хранене и живот, диетични корекции, медикаменти от различни групи – антиациди, Н-2 блокери, инхибитори на протонната помпа, прокинетици и др. Оперативна намеса се налага рядко в детска възраст, и то при тежки състояния, обичайно при деца с увреждания на централната нервна система, както и при неповлияване с медикаменти и данни за недохранване вследствие на това.

Хронично повръщане в ранна възраст

Причините за „хронично повръщане“ в ранна детска възраст са различни – на първа място гастроезофагеален рефлукс, но също състояния като хранителна алергия, непоносимост към храни, в това число глутен, синдром на раздразненото черво, хиатална херния, еозинофилен езофагит, малформации на храносмилателния тракт.

Рентгеново изследване при най-малките

Няма доза рентгенови лъчи, която да е полезна за здравето. Въпросът е, че рентгеновите изследвания ни помагат за диагностицирането на множество състояния, така че те се използват особено прецизно в детска възраст в дози, които да не доведат до увреждания. При всяка необходимост се преценяват внимателно дозата на лъчите, предимството на изследването, неблагоприятните въздействия.

Гастроскопско изследване

Това е изследване, което се налага в случаите, в които лабораторните, ехографските, рентгеновите и други неинвазивни изследвания не могат да дадат отговор на въпросите относно диагнозата на детето и в случите, при които въпреки адекватната терапия лечението не е така успешно, както се очаква. Това е инвазивно изследване, при което се използва апарат, наречен гастроскоп, една част на който представлява тънка тръба, а другата част е оптика. След като детето се приспи с упойка, тази тръба се въвежда през устата до стомаха и там на място се оглежда лигавицата, вземат се биопсии, за да може по-късно те да се изследват внимателно на микроскоп.

От какво зависят изхожданията при децата?

Видът на изхожданията при децата зависи от храненето им, консумацията на течности, физическата активност и навика за редовни изхождания, наследствеността и някои психологически фактори.

Изхожданията са през повече от 2–3 дни

Това зависи от възрастта на детето – бебетата през първия месец трябва да се изхождат поне 3 пъти на ден с размер на изхождането от еднолевова монета. След първия месец, ако са на кърма, могат да се изхождат и през по-големи интервали – дори 3–5 дни, и ако няма алармиращи симптоми, това се счита за нормално. Във времето всяко дете оформя своя навик за изхождане. Важни са обаче не точният интервал между изхожданията, а видът и консистенцията им, наличието на болка и дискомфорт, съпровождащи дефекациите, данните за кръв и слуз в изхожданията. В този смисъл имаме пациенти с изхождания през 2–3 дни, които са меки, оформени, несвързани с болка и подуване на корема, без промяна в апетита или по някакъв начин влошаващи качеството на живот. Тези изхождания приемаме за нормални.

Нередовен стомах и хранителна алергия при най-малките

Запекът в редки случаи може да е симптом на хранителна алергия, но това е по-характерно за бебетата и малките деца. Обичайно той не е единствен симптом на хранителната алергия. Често се засягат и други органи и системи, като кожата и дихателната система.

Хранителна алергия при бебетата

Като цяло може да се каже, че кожата, храносмилателната и дихателната система са тези, които реагират при данни за хранителна алергия при кърмачето. Симптомите могат да появят както бързо след консумацията на храна – до минути и часове, така и след няколко дни и седмици дори. Диагнозата често е трудна, ако не се касае за най-тежката реакция на анафилаксия, и е необходимо внимателно обследване на състоянието – търсят се данни за наследственост, внимателно се проследяват симптомите на детето, понякога се прилагат и тестове (венозни, кожни), провежда се често елиминационна и провокационна проба с подозираната храна и едва тогава се поставя диагноза. Лечението е изключване на храната, предизвикала съответната реакция, за интервал (според храната) от 3 до 6 и повече месеци и внимателното й въвеждане след този период. Често се налага и лечение с противоалергични средства.

Преодоляване на запека

Променя се храненето, като се увеличава приемът на фибри и храни със слабителен ефект, увеличават се консумацията на вода и физическата активност и детето се приучва към редовни изхождания по едно и също време – обичайно след хранене сутрин или вечер.

Въвеждане на твърдите храни при бебетата

Захранването при децата е около 6-ия месец, но не по-рано от 17-ата и не по-късно от 26-ата седмица от живота им. Препоръчително е да започне при симптоми на готовност от страна на детето – да може да седи с помощ, да проявява интерес към храната на възрастните, да може съдържимото от поднесена в устата лъжица свободно да се изсипе в нея, а не лъжицата да се бута с езиче, и др. Забавянето води до недостиг на енергия и/или микроелементи, важни за оптималното физическо развитие на детето, мозъка и имунитета му.

Бебето все още е гладно след хранене

Ако говорим за периода, в който бебето получава само мляко, има два варианта. Ако бебето е на кърма, това е сравнително лесно, защото обичайно бебето е неспокойно, търси с устичка, плаче, не може да заспи. Всяка майка се научава с времето да разчита специфичния език на детето си. Ако обаче бебето се храни с мляко за кърмачета, това е по-трудно, защото обичайната практика е детето да се храни според дадената препоръка за количество храна на един прием. Тогава бебето по-трудно само регулира храненето си и това е един от рисковете за затлъстяване напред във времето.

Вегетарианска диета

Добре е да се прави разлика между вегетарианство (там също има варианти – да се консумират яйца, млечни продукти, в някои случаи и риба) и веганство, при което детето не получава никакви животински продукти. Вегетарианското хранене за бебета и малки деца е възможно при определени обстоятелства – да получават поне 500 мл мляко и да се хранят с обогатени с някои микроелементи (като желязо и цинк) храни, които са особено важни, добре е да има и консумация на риба. Внимателно трябва да се огледа диетата на детето, за да няма риск за дефицити на микронутриенти. Веганството не се препоръчва от Европейското дружество по детска гастроентерология и хранене в кърмаческа и ранна детска възраст. Счита се, че е твърде рисково за детето.

 

Разговора проведе Виржиния Николова