Teкст: д-р Павлина Андреева, педиатър с над 30-годишна практика, с усмивка и изключителен професионализъм споделя опит и отговаря на въпросите, които всяка майка някога си е задавала след появата на бебето. Не се съмняваме, че споделеното ще ви бъде полезно, затова бързаме да ви пожелаем – приятно четене!

Съвременният български родител на малко дете е подложен на постоянен стрес - градинският сопол проваля всичките му планове. Водите малкото на ясла/градина, и само след час ви се обажда госпожата. От детското носле се е показало сополче и учителките звънят на пожар на родителите. Те мигом изпадат в немилост от шефа си, защото вземат болничен за това чудо невиждано /само в България, никъде по света не се впечатляват толкова/. И се започва лечение със знайни и незнайни лекарства и добавки, само и само за да спре това чудо. До следващия път, когато ще бъде още по-трудно, защото може и да сте увредили лигавицата на носа от многото капки.

Как да предпазим бебето от грип

Носната лигавица е първата защитна бариера /локален имунитет/, която ни пази от вируси, бактерии, алергени, прах, мръсен въздух. Когато те нахлуят в носа, лигавицата произвежда секрет /сопол/, чрез който да изхвърли нашествениците, а с кихането този процес става още по-ефективен. Секретът мени своята консистенция и цвят с течение на времето. В острата фаза обикновено е бистър и доста течен, а през следващите дни се сгъстява и става белезникав, жълт или зелен. За да защитят организма, левкоцити нахлуват в носната лигавица и променят цвета на секрета. На това се дължи променения цвят, той може да е резултат от насложена бактериална инфекция, но също и само на естествения ход на инфекцията. Няма научни доказателства за връзката между зеления сопол и тежестта на инфекцията. Жълтият и зеленият цвят НЕ означават, че непременно има бактериална инфекция. enlightenedСамо по цветът на сопола не се изгражда лечението. Значение има общото състояние на детето, температура, кашлица, продължителност на оплакванията и т.н. При тези, които страдат месеци от постоянна хрема, трябва да се уточни причината за хроничния ринит – алергия, синузит при по-големите, трета сливица, крива носна преграда, увреждане от носни капки и т.н.

Какво се прави при упорита хрема?

„Учителката каза, че трябва да се направи носен секрет“ е „любимата“ фраза на всеки педиатър. Изследването на носен секрет, освен в случаите със съпътстващи болести като тежки отити например, често е безпредметно. Защото няма стерилни носове, особено при децата посещаващи ясли и градини, а и често изолираният причинител не е виновник за страданията. Дори да се започне лечение с антибиотик според антибиограмата и състоянието се подобри, след десетина дни сагата се повтаря. При хронични хреми се прави консултация с УНГ специалист за изясняване на причината, най-често в ранната детска възраст виновници са възпалена трета сливица и алергия, както и увредена лигавица от многото капки за нос. Лекува се причината, а детския организъм се подпомага с имуномодулатори, средства укрепващи лигавицата на носа, противоалергични и т.н. В тази възраст имунната система е неукрепнала, децата ни не са закалени и често боледуват от хреми, така съзрява имунитета /малка утеха за родителите/, а в дългосрочен план това е полезно за организма. Трябва дебело да се подчертае, че ❗️детето е заразно, когато хремата е в острата си фаза с бистър секрет, кихане, отпадналост, температура. 

Грешки, които родителите допускат, когато детето е болно

Когато детето често боледува, родителите обвиняват детските ясли/градини че там се пускат болни деца, че децата се извеждат в студа, или защо не се извеждат навън, че не са облечени добре /или прекалено облечени/, че вътре е много топло /или студено/ и т.н. Но истината е, че нашите деца не са закалени, навличат се с много дрехи и са изнежени, отглеждат се на много топло у дома. Топлият въздух е сух и уврежда лигавиците на дихателната система, а увредената лигавица лесно се атакува от вируси. Много деца се мръщят на плодовете и зеленчуците и предпочитат лакомствата, сладкото допринася за възпалението, предизвиква ферментация в червата и уврежда нормалната флора, а тя е орган на имунната система.