За да се развива детето, то се нуждае от разнообразни стимулиращи сетивата и двигателните му способности играчки. На вас, разбира се, ви се иска да му осигурите най-шареното, най-забавното и най-интересното, което можете да намерите на пазара. Имайте предвид обаче, че купуването на играчки далеч не е детска игра. Когато избирате, проявявайте търпението и нюха към детайлите на Шерлок Холмс.

Елементарно, Уотсън!
Първото и най-важно правило при избора на забавление за малчугана гласи: “Четете внимателно!” Етикетите и упътванията съдържат много по-важна информация от обичайното “Made in China”. В тях са посочени възрастта, за която е подходяща играчката (“Not recommended for children under… age!”), материалите, от които е направена, както и как е най-правилно да се съхранява (“Да не се оставя в близост до отоплителни уреди!”). Следвайте стриктно всяка инструкция за сглобяване и поддръжка (“Да се пере само с...”).

По пътя на изключването
Грижата за безопасността на детето е на първо място. Затова изключвайте опасностите стъпка по стъпка.
Подготовка. Преди да дадете играчката, изхвърлете опаковката. Безкрайното любопитство на малчугана може да го тласне да нахлузи найлоновия плик на главата си. Огледайте добре покупката – проверете дали не е повредена, или счупена. Заменете я навреме. Отстранете и всички дребни части, които лесно могат да се отчупят или разглобят и да попаднат в ушите, носа или в дихателните пътища на детето.


Съхранение. Учете малчугана да прибира играчките си в кашони или в специални сандъци. Така ще намалите риска от различни инциденти, като подхлъзване или спъване например. Ако детето е много малко, за реда в стаята се грижете вие. Ако имате по-голямо дете, съхранявайте отделно играчките за различните възрасти.
За детската стая избирайте сандъци, които се отварят лесно, но се затварят с усилие. По този начин дори и детето да влезе в контейнера, капакът няма да го затисне или да прищипе пръстите му. Уверете се, че сандъците и шкафовете имат отвори за вентилация и че нямат остри метални ръбове, които могат да наранят малчугана.
Поддръжка. Редовно проверявайте състоянието на играчките. Своевременно поправяйте, изхвърляйте и подменяйте счупените. Отстранявайте ръждясалите и износените части, които крият опасност. Почиствайте играчките според инструкциите на опаковката. Перете често предметите от плат, за да не задържат прах. Когато купувате боя за играчките или за сандъците, в които ги съхранявате, избирайте само безоловна. Винаги се консултирайте с продавачите за съдържанието на боята.

Твърдо “Не!”
Има играчки, които дори да ви харесват, не бива да купувате за малкото дете. Сред тях са сглобяемите хоби-модели,  пъзелите, имитациите на оръжия... Дребните им части, както и “достоверността” им крият различни рискове. Арбалетите, пистолетите и мечовете могат да наранят детето. Самолетите, корабите и автомобилите често се състоят от множество дребни части, които лесно могат да се погълнат.
Избягвайте да купувате и играчки с кабели, струни или въжета. Не закачайте нищо на дълги ластици. Детето може да се оплете в тях или да се пореже със струните или с други тънки и твърди нишки.
Електронните игри и играчките с батерии също не са подходящи за малкото дете. Батериите крият риск от отравяне и изгаряне, а често механизмът на електронната играчка е съставен от съвсем дребни части.
Някои шумни играчки (блеещо плюшено агънце, плачеща кукла...) също не са подходящи за най-малките. Често звукът, който произвеждат, е с децибели, увреждащи детския слух. Когато ги купувате, задължително проверявайте възрастта, за която са подходящи, и дали могат да се поставят близо до детското ухо.

Добрина Янкова
педагог