Който има оплаквания от болки и сърбеж в правото черво или в ануса, рядко назовава тези деликатни места с истинските им имена. Обикновено нежният пол трудно произнася и думата хемороиди – като че това страдание е нещо срамно!


Всяка трета бременна жена (родилка) страда (най-малкото временно) от подобни проблеми. Причините са ясни – през бременността и по време на раждането тъканите в тазовото дъно са подложени на силен натиск Освен това високото ниво на естрогените води до разширяване на съдовете, което утежнява проблемите с вените. Така се стига до неприятно дразнене в областта на ануса. Повечето жени се притесняват да споделят тези болежки пред лекаря. В края на краищата заради подготовката за раждането жената е била принудена да се оголва и да жертва свенливостта си, свързана с интимната сфера. Трябва ли сега да подложи на преглед и задните си части?

Разбира се, че тези притеснения са неоснователни. Диагнозата на хемороидите е важна, за да се избегне неправилното лечение Болки при изхождане, парене или сърбеж в ануса – това не винаги са оплаквания, причинени от хемороиди. До подобни последици могат да доведат и тромбози на аналните вени. При тях във вените на аналния ръб се образуват кръвни съсиреци, които причиняват болезнена подутина с големина от лещено зърно до слива. Съсиреци могат да възникнат по време на напъните при раждането. Болките при дефекация (изхождане по голяма нужда) са първите симптоми.
При такива оплаквания, независимо дали са предизвикани от хемороиди, или от тромбози, помагат:

Много движение. То регулира храносмилането и дефекацията, а това ще Ви спести силните напъни в тоалетната.
Поемането на достатъчно течности. На ден изпивайте най-малко два–три литра вода, чай или разредени сокове. Така ще се предпазвате от запек.
Храна, богата на баластни вещества (влакнини, целулоза). Тя също активира процесите в храносмилателния тракт.
Ленено семе. Може да се приема и от бременни и кърмачки за разлика от слабителните средства, за които обезателно е нужно да се консултирате с Вашия лекар.
Важна е и добрата анална хигиена. Препоръчват се седящи бани с дъбова кора (500 г нарязана дъбова кора, купена от аптеката, се вари 20 мин в 5 л вода, след което се прецежда, охлажда се до телесна температура и се прави седяща баня за 5–10 мин). Може да се възползвате и от бабиния опит – измиване на седалището със студена вода, която стеснява съдовете и тонизира кръвообращението.
Доста често част от усложненията идват от желанието на много жени веднага след раждането да се чувстват напълно във форма, както преди. Тъканите в тази област обаче се нуждаят от пълно щадене най-малко 1–2 седмици след раждането. При по-продължителни оплаквания е нужен преглед от специалист.