Бременността е период на радост и вълнение, но е съпътствана и с много промени, настъпващи в тялото и в психиката на жената. Бъдещите майки знаят, че особено през първите месеци, когато се оформят органите и системите на бебето, трябва да се избягва приемът на лекарства.
Но какво да правите, ако ви заболи главата, имате болки в кръста или се простудите?


Оказва се, че съпътстващите бременността неразположения и дори някои по-тежки състояния могат успешно да се лекуват с помощта на хомеопатията. Поради принципа на хомеопатията за минималната полезна доза тези лекарства не са токсични, не предизвикват странични ефекти и нямат противопоказания, както получените по химичен път традиционни медикаменти. Това прави хомеопатията подходяща както за допълнителен, така и за основен терапевтичен метод при почти всички състояния през бременността, които не изискват спешна или хирургична медицинска намеса.
„Хомеопатичното лечение е напълно безвредно не само за бъдещата майка, но и за нероденото дете. Прилаганите препарати са многократно разредени, съдържат минимално количество от изходната субстанция и не могат да създадат риск за вътреутробното развитие”, обяснява д-р Румяна Боргоджийска, акушер-гинеколог и хомеопат.

За разлика от традиционните лекарства, хомеопатичните са  изцяло от растителен, животински или минерален произход и въпреки че някои от съставките им по принцип могат да предизвикат силна реакция, ако бъдещата майка страда от алергия, препаратите са напълно безопасни именно поради минималната им концентрация. Броят на последователните разреждания на веществото, на което се базира хомеопатичното лекарство, задължително е отбелязан върху флакона на медикамента (например 15 CH). Колкото по-голямо е числото, толкова по-разредено е изходното вещество.
„Всяка фармакодинамична субстанция предизвиква реакция в човешкия организъм. Когато се установи какви оплаквания предизвиква дадена субстанция, това насочва към хомеопатичното лекарство, подходящо за конкретния симптом и неразположение”, допълва лекарката.
Представяме ви някои от най-честите неразположения по време на бременността и хомеопатичните лекарства, които ги облекчават.
Сутрешното гадене е едно от най-честите неразположения през първите месеци на бременността. Препаратът Colchicum autumnale (9 CH) е подходящ при гадене, предизвикано от миризми, а за бъдещи майки, при които гаденето е постоянно и се влошава в легнало положение, се препоръчва Ipeca (9 CH).
Стомашните киселини и парещата болка в хранопровода също са срещани оплаквания, които се засилват през последното тримесечие заради бързо нарастващия корем и притискането на стомаха. При тези неразположения могат да се приемат лекарствата Nux vomica (9 ch), Iris versicolor (9 CH) и Robinia pseudo-acacia (5 CH).
Задържането на течности и отоците, които се появяват през второто и третото тримесечие, обикновено се дължат на хормоналния дисбаланс в организма. При тези оплаквания бъдещата майка може да приема Natrum Sulfuricum (15 CH)  и Pulsatilla (15 CH). 
Сред срещаните „бонуси” на бременността са тревожността, раздразнителността и нарушенията на съня, които могат да се преодолеят с ежедневния прием на Sedatif pc.
Хомеопатични средства като Calcarea Fluorica (15 CH), приемани навреме, подобряват състоянието на съединителната тъкан на кожата и така предотвратяват появата на стрии.
През бременността кожата на повечето жени става по-чувствителна към слънце и предразположена към хиперпигментация. Терапията със Sepia Officinalis (15 CH)  намалява риска от поява на тъмни петна по кожата и ускорява изчезването на пигментациите.
„За де бъде ефективно хомеопатичното лечение, то трябва да се провежда от специалист хомеопат, да бъде индивидуално и да се съобразява с особеностите на този, който ще се лекува (ръст, тип нервна система, черти на характера, хранителни предпочитания, чувствителност към студ и т.н.)”, категорична е д-р Боргоджийска.
Неудобство на хомеопатията е, че резултатите не се появяват веднага и често лечението е продължително. При прием на хомеопатични медикаменти е желателно да се избягва консумацията на кафе и съдържащи кофеин храни и напитки, чесън, пикантни подправки, мента (включително ментови пасти за зъби и дъвки) и др.
Обичайно при започване на терапията симптомите се засилват, което според хомеопатията означава, че лекарството действа и е подбрано правилно.

Феноменът на подобието
Още 5 века преди Христа Хипократ стига до извода: „Същите неща, които предизвикват болестта, я лекуват". През следващите векове и други лекари стигат до подобни констатации, но едва в края на XVIII век немският химик и токсиколог Самуел Ханеман се опитва да провери научно твърдението на Хипократ. Експериментирайки с различни хомеопатични препарати, Ханеман потвърждава, че лечебните вещества действат върху симптоми, подобни на тези, които самите те предизвикват. „За разлика от традиционната лекарствена терапия, която се основава на потискането на симптомите, с хомеопатията се цели да се активират скритите потенциали на организма за преодоляване на болестното състояние”, заключава д-р Боргоджийска.Даниела Добрева-Димитрова