Наистина има храни, които подобряват настроението. Те са незаменими през мрачните зимни дни, когато липсва достатъчно светлина, нужна за производството на хормоните на щастието. Проф. Хадемар Банкхофер, австрийски специалист по хранене, препоръчва, когато сте в “дупка”, да потърсите помощ от тези “вдъхновители”.
Златистожълти банани. Те съдържат естествените хормони на щастието – серотонин и норепинефрин, укрепват нервите и тонизират духа.


Варени небелени картофи с подправки и извара. Консумацията на картофи настройва оптимистично, тъй като понижава напрежението и стимулира отделянето на вещества, които вливат сили в организма. Скорбялата от картофите може бързо да се превърне в енергия.
Стафиди и фурми. Когато дъвчете бавно тези сушени плодове, доставяте на организма много микроелементи и минерални вещества, които активират хормоните на щастието в мозъка.

Просо. Още в Средновековието жълтите кръгли зрънца са били известни като “веселото жито”. Причината е, че просото складира слънчевата енергия и я отдава след това на тялото.
Морска риба и гъби. Те са идеалните доставчици на витамин D, който също стимулира образуването на хормоните на щастието. През зимата този витамин се набавя чрез храната, а през лятото организмът го образува чрез слънчевото облъчване на кожата.