Ежедневната рутина на някои родители в северните държави може да шокира българските майки. Невероятно, но „северняците” оставят децата си да спят навън при много ниски температури. Причина за това е, че приемат подобна практика за много здравословна.


Пред кафенета и магазини в Копенхаген, Стокхолм и други градове на север често може да видите редове от детски колички, в които спят бебета. „Мисля, че това е много здравословно за тях. Особено зимата, когато върлуват болести. Заради въздуха децата стават по-здрави”, поясни Лиса Мардън от Стокхолм, майка на три деца. Нейните малчугани спят навън още от раждането, а същото са правили и родители u за нея. В топлината на дома биха я внесли, едва когато температурата падне до около минус 10 градуса.

В днешно време тази практика е популярна и сред детските градини в Швеция, където някои деца спят под ведрото небе. Такъв пример е детска градина Forskolan Oren, където децата спят навън до навършване на три годинки. „Когато температурата падне до минус 15 градуса, покриваме децата с допълнителни одеяла. Не винаги обаче температурата е определяща. Има дни, когато термометрите показват – 15 градуса, но заради вятъра се усеща като – 20. Тогава съкращаваме спането навън. Важното е бебетата да са топло облечени и да имат подходящ „спален чувал“, уточни възпитателката Бритмари Карлсон.
Спането на въздух се подкрепя от родителите, които смятат, че свежият въздух и зимата, и лятото, е много по-полезен, отколкото целодневното стоене в затворено пространство. Според проучвания на Марио Турула сънят на открито трае един час по-дълго. Други учени смятат, че идеалната температура за „сън навън” е – 5 градуса, а някои родители оставят децата си и при – 30 градуса, по информация на BBC.