Инфекциите на пикочните пътища при децата са на второ място по честота след инфекциите на горните дихателни пътища. Грижа на родителите преди всичко е профилактиката на тези заболявания, но когато се появи инфекция, задължителна е намесата на лекаря.

По следите на причините
Съществуват много причини инфекциите на пикочните пътища при децата да са доста разпространени.


Анатомичното и физиологичното развитие на повечето органи и системи на новороденото дете е незряло, незряла е и имунната му система. Бъбреците му са относително по-големи. До втората година те още са недостатъчно развити. Легенчетата им са относително по-големи, като има значителни вариации на формата им и на бъбречните им чашки. Уретерите (пикочопроводите) в ранната детска възраст са относително по-дълги (особено левият). Освен това те са относително, а понякога и абсолютно по-широки, отколкото при възрастните. Поради недостатъчното развитие на еластичната и мускулната тъкан на стените на уретерите се образуват изразени прегъвания. Всичките тези анатомични особености създават условия за застой на урината и за по-често възпаление на пикочните пътища. Вместимостта на пикочния мехур на новороденото достига 50 мл, на тримесечното кърмаче – 100 мл, а на едногодишното дете – 200 мл. Уретрата на новороденото момченце е дълга 5–6 см и към пубертета нараства до 6–12 см. При новороденото момиченце тя е едва 0.8–1 см, като през пубертета достига 3.3 см. При това уретрата при момичетата е по-широка. Късата и широка уретра създава условия за по-чести инфекции на пикочните пътища при момичетата, особено в кърмаческата възраст, при грешки в тоалета и при продължителна и неправилна употреба на памперси.
Новороденото уринира от 15 до 20 пъти в денонощие, като в следващите месеци и години този процес намалява до 4–6 пъти на ден. Оттук изниква и въпросът: Колко често да се сменят пелените на детето? Независимо какво ползвате за тази цел – текстилни пелени или пелени за еднократна употреба, сменяйте ги преди всяко хранене, т.е. на три часа (както се хранят малките кърмачета). Пелените за еднократна употреба, колкото и сухо да държат седалището, се напояват с урина и при температура около 37 0С стават инкубатор за микроорганизми – отлична предпоставка за възникване на инфекции на пикочните пътища. Не по-малък принос за тези инфекции имат и грешките в тоалета на уро-гениталната област. Освен честата смяна на пелените важна роля има и хигиената, независимо дали детето е ходило само по-малка нужда. Измивайте го на течаща вода с приятна температура, без сапун, а след това може да намазвате седалището му с преварено олио. Имайте едно наум, че използването на т.нар. бариерни кремове също може да доведе до възпаление на уро-гениталната област. Всеки ден къпете бебето – най-добре вечер преди сън, за да “спи като къпано”. Това не е толкова хигиенна процедура, колкото закалителна, тонизираща и укрепваща имунната система.

Запекът е друга предпоставка за възникване на инфекции на пикочните пътища. При по-дълго престояване на изпражненията в дебелото и в правото черво нормалната чревна флора може да проникне в пикочните пътища и да стане вече патогенна.

Какво показват изследванията
На кърмачетата на 6 и на 12 месеца задължително се провеждат профилактични изследвания на кръв и урина. Защо се налага тази профилактика и какво може да се открие чрез нея? На 6-месечна възраст напълно се изчерпват запасите от желязо, натрупани по време на вътреутробния живот, и при неправилно хранене може да се появи железен недоимък, а по-късно и желязонедоимъчна анемия. Урината пък дава информация за дейността на пикочо-половата система и евентуално за откриване на инфекция, причинена от вродена аномалия. Подходът обаче трябва да е много внимателен, защото вземането на урина при кърмачетата е много трудно и съществуват възможности за външно замърсяване, което пък може да доведе до фалшиви резултати и оттам – до ненужни изследвания и лечение.

Nota bene!
Много важно е да знаете как да вземате урина от детето. И при възрастни, и при деца процедурата се прави сутрин след предварителен тоалет с течаща вода. Това, че сте къпали бебето вечерта, не означава, че сутринта може и да не го измиете отново. Урината от детето вземайте в стерилни пликчета или контейнерчета (продават се в аптеките), а не в съдовете, които са стерилизирани в домашна обстановка. Никога не вземайте урина от гърнето!
А за интерпретацията на резултатите от изследванията и за терапията напълно се доверете на специалиста!