Бебетата знаят какво да правят, преди да могат да ходят – йога. По време на сън те се търкалят в позиция, напомняща “поза на детето”, на масата за повиване изпълняват “щастливо бебе”, на килима – “поздрав към слънцето”, без да са учили това. И вие бихте могли да се вдъхновите от съкровището си. Показваме ви седем типични позиции на бебетата с обяснение какво могат да възприемат възрастните от тях.

Навеждане напред
Това е детска игра за бебетата. Без усилия те се навеждат напред, за да хванат пръстите на крака си. По-възрастните не са толкова гъвкави, затова не бива да се стига до пресилване при това упражнение. По-важно е вместо да се доближи носът до коляното, гръбнакът да остане по възможност по-дълго изправен. По този начин гърбът и краката се разтягат и вътрешните органи се тонизират – при жените преди всичко яйчниците и матката. Същевременно навеждането напред действа успокояващо. Сънят се подобрява, а повишеното кръвно налягане спада.

Щастливо бебе
Независимо дали е на килимчето за пълзене, или на масата за повиване, когато бебето се радва, то притегля сгънатите си крака към тялото. Практикуващите йога наричат това упражнение “мъртъв бръмбар”, въпреки че то действа много съживяващо – стимулира храносмилането, разтяга долната част на гърба и хълбоците. Блаженство за родителите, които цял ден са на крак и на всичкото отгоре се налага да носят бебето. След упражнението обаче умората е прогонена и активността може да продължи.

Поздрав към слънцето
С тази поза детето обявява колко е голямо. Когато практикуващите йога стоят изправени с протегнати нагоре ръце, те загряват. Поздравът към слънцето включва различни движения, които стимулират кръвообращението и разтягат предната и задната страна на тялото. Едно бързо пробягване, което подготвя за всички останали асани.

Кобра
Скоро пълзенето може да започне. Преди обаче да се стигне до него, бебето се подпира на ръцете си, за да се повдигне нагоре и да види какво правят възрастните. Ако искате заедно с детето да изпълнявате това упражнение, имате предвид, че то “отваря” горната част на тялото и сърцето, гръбнакът се удължава и се разтяга. Препоръчва се, когато се чувствате потисната и искате да подобрите самочувствието си.

Поза на детето
Краката се плътно сгънати под тялото, децата често спят в тази поза. Възрастните, които практикуват йога, опират челото си на пода. Това активира “третото око” за проясняване на съзнанието. В тази поза може да успокоите дишането след по-напрегнати упражнения, като поздрава към слънцето. Когато ежедневието с бебето е особено уморително, по този начин родителите намират покой.

Гледащо надолу куче
“Светът ли е застанал на главата си, или само аз?” Може би след това упражнение може да се отговори на този въпрос. Дупето е вдигнато високо във въздуха, при възрастните разстоянието между ръцете и краката е възможно най-голямо, което значи доста по-голямо, отколкото при това още много малко “куче”. Важно е цялото тяло да е напрегнато и гърбът да не се отпуска. В тази поза сърцето се разтоварва, а мозъкът се кръвоснабдява добре. Какво повече може да се иска?

Дълбоко отпускане
Не, това дете не спи! Поне не, ако изпълнява правилно “савасана” – така се казва тази поза на санскритски. Практикуващите йога твърдят, че всички упражнения са само подготовка за нея. Защото който преди това истински не се е напрегнал, не може да се отпусне до такава степен, че да остане насаме със себе си. Ако по време на отпускането мислите за следващото хранене на бебето, трябва веднага да започнете отначало.

Кирилка Деянова
кинезитерапевт