Никога не е късно да започнете да се храните здравословно. Бързо ще се уверите, че най-доброто за вас и за вашето бъдещо бебе е и най-вкусно.
Нужни ли са хранителни добавки?
Ако менюто ви е добре балансирано, не е нужно да приемате допълнително каквото и да е с изключение на фолиева киселина. В случай че искате да вземате витамини и минерални соли, задължително се консултирайте с вашия лекар. Имайте предвид, че някои добавки не са подходящи за бременни. Например високи дози витамин А биха могли да увредят бебето.
9 месеца препоръчва
PADSTOP - Решение срещу главови въшки и гниди
Прекален светец и Богу не е драг
Ако неудържимо ви се хапва някое не особено полезно лакомство, не правете трагедия и не се самоизтезавайте. Когато нарушението на правилата не е системно, не е толкова страшно, даже може и да ви се отрази добре! Не обръщайте гръб на шоколада. Той съдържа желязо. Освен това стимулира производството на ендорфини – хормоните, отговорни за доброто настроение (т.нар. хормони на щастието).
Различните видове "Зрънчо" и чипс ще ви доставят значително количество витамин С. Избирайте такива, в които има по-малко мазнина и сол.
Пицата е добър източник на въглехидрати, витамини от група B, желязо и калций. Предпочитайте пиците с малко сирене, но с риба, чушки, царевица и домати – всичко това е “Да” в менюто ви!
Тънко нарязаните картофи, печени във фурна, ще ви набавят витамин C, калий, скорбяла и целулоза. Те съдържат и по-малко мазнина от дълбоко замразените пържени картофи и от чипса.
Храни за всеки ден
Всеки ден включвайте в менюто си:
- зърнени храни за закуска – корнфлейкс, мюсли и т.н.
- кисело и прясно мляко;
- крехко, нетлъсто месо или риба (ако сте вегетарианка – соеви продукти);
- пет порции пресни плодове и зеленчуци;
- скорбяла под каквато и да е форма – картофи, хляб, тестени изделия, ориз.
Защо салатата да е първа?
Консумирането на салатата преди основното ястие е полезно по няколко причини. Преди всичко суровите зеленчуци обикновено съдържат значително по-малко калории. Ако похапнете повечко салата, стомахът ви ще се позапълни и по-бързо ще заситите глада си, като същевременно си спестявате някоя и друга калория. Освен това усиленото дъвчене, което най-често се налага при суровата храна, стимулира отделянето на слюнка, а заедно с нея и на ензима амилаза, необходим за храносмилането, започващо още в устната кухина. Колкото по-голямо е количеството на амилазата, толкова по-добре се разгражда и оползотворява поетата храна. Подобен ефект има и подправянето на салатата с лимон или оцет, което стимулира отделянето на стомашен сок. Това също улеснява храносмилането.
Разбира се, главното е в менюто ви редовно да има сурови зеленчуци, дори и да не спазвате идеалната последователност при приемането им.Лесни и бързи закуски за 9-те месеца
- Препечена филия пълнозърнест хляб с конфитюр, мед, сирене
- Попара със сирене и прясно мляко
- Салата, към която можете да прибавите суров спанак или див чесън (киселец, листа от глухарче)
- Картоф – варен, печен или като пюре
- Кисело мляко, подсладено с мед или с плодове
- Банан
- Зърнени храни, например каша от овесени ядки
- Прясно мляко или плодов сок
Здравословна кухня
Супа от зеленчуци
Продукти: 250 г нарязани картофи, 250 г ситно нарязан лук, ½ л вода или бульон, 1–2 връзки лобода (див чесън, спанак), 300 мл мляко. В бульона варете до омекване картофите и лука, добавете лободата и млякото и оставете да кипне.
Полза: съдържа витамин C, фолиева киселина, калций, желязо и цинк.Лимонов ориз
Продукти: 225 г бързоувиращ кафяв ориз, настъргана лимонова кора, ядки кешу, 15 мл зехтин. Варете ориза до омекване, след което прибавете останалите съставки.
Полза: съдържа витамин B, цинк и целулоза.Скумрия по гръцки
Продукти: 2 скумрии, черен пипер, 2 лимона, нарязани на резенчета, 2 счукани скилидки чесън, пресен или сушен риган, кисело мляко. Поръсете скумрията със сол и черен пипер и сложете във вътрешността й резенчетата лимон, чесъна и ригана. Намажете я с олио и я изпечете на скара. Залейте я с киселото мляко. Сервирайте я с лимонов ориз.
Полза: съдържа витамини от група B, витамин D, калций, магнезий и необходими мастни киселини.Грах с подправки
Продукти: 250 г грах от консерва, 2 счукани скилидки чесън, 2 супени лъжици (с.л.) зехтин, 1 с.л. лимонов сок, сол, копър, черен и червен пипер. Разбъркайте граха с копъра и лимоновия сок. Прибавете зехтина, чесъна и другите съставки.
Полза: съдържа витамини от група B, витамини D и E, фолиева киселина и калий.