Различните деца се развиват по различен начин и с различно темпо. Понякога закъснението на едни или други фази от израстването е повод за безпокойство на родителите. Особено важни за старта на детето са прохождането, проговарянето и “сприятеляването” с гърнето. Дали тяхното забавяне е притеснително, ще разберете от следващите редове.

Кога ще проговори?
Някои деца проговарят доста късно. Като момиченцето на Мариела, което изрекло първите си думи едва на 3-годишна възраст. То започнало късно да пълзи и проходило чак на 19 месеца. Иначе е спокойно и общително дете. Мариела забелязва, че дъщеря й Рая се развива по-бавно от другите. Един ден вижда, че тя си играе пред къщата с детето на съседите, което е по-малко от нея с шест месеца. То непрекъснато й задава въпроси, но отговорът е неразбираемо мрънкане от страна на Рая. Странно е, че тя изговаря  думи още на една година, но от тях не умее да прави изречения. Един ден Мариела чува дъщеря си как ясно обяснява на децата в парка да ядат храната с чисти ръце. Радостта й е огромна, че най-после и Рая е като другите.


Всъщност детето проговаря обикновено през втората година. Отначало то може да образува срички, а след това – думи. Поощрявайте детето си да слуша внимателно, да задава въпроси, да свързва думите с подходящи за него дейности. Помагайте му да разбере смисъла им. Но ако то вече е на 1 ½ год. и не изговаря прости думи или на 3–4 год. не може правилно да произнася много звуци, потърсете специалист.

Да се изправиш навреме
Известно е, че децата прохождат около първата си година. Някои обаче продължават да пълзят доста след това. И родителите започват да се тревожат. Като майката и бащата на двегодишния Никола. Малчуганът продължил да пълзи и не му се изправяло на крака дори след като навършил година и половина. Доста по-малки деца вече ходели сами, а Никола не правел и крачка. Това станало притеснително. На 20 месеца той обаче изведнъж проходил – майка му го повикала и той пристигнал изправен на два крака.

Повечето деца правят първите си крачки между 12 и 14 месеца, някои още на 10, други едва на 18 месеца. Двигателното развитие протича различно при всяко дете. Дори активните упражнения не винаги са предпоставка за ускоряване на процеса. Важно е да осигурявате на малчугана пространство за движение и да не го затваряте  вкъщи. И по-често го извеждайте на площадката или в парка, отворете хоризонта му.
Дори прохождането да се забави, не се безпокойте, ако то стане до 18-ия месец. Двигателното развитие зависи от мускулния тонус и рефлексите. Ако първите стъпки все още не са факт и на 20 месеца или нещо друго в развитието на детето ви смущава, задължително се консултирайте със специалист.

Време ли е за гърнето?
Безброй майки са изпитвали истинска трудност, когато е трябвало да приучват детето си да сяда на гърнето. Бебетата обичат пелените за еднократна употреба – те са удобни и меки. Понякога опитите да акат в гърне завършват с неколкодневен запек. Идва обаче момент, когато детето вече съзрява и трябва само да се грижи за облекчителните си нужди.

Някои деца се разделят с пелените чак при постъпване в детската градина, други още в яслата. Малката Емилия е от първите. Тя не иска гърнето дори на 3 години. Майка й се безпокои, но я води на градина с пелени. Пишкането също е проблем. Педиатърът не намира нищо смущаващо при ехографския преглед, но препоръчва изследване на пикочния мехур. Майката е отчаяна. В детската градина обаче учителката решава да помогне и… оставя момиченцето без пелени за еднократна употреба. Когато майката на малката Емилия я взема вечерта, тя е суха. Учителката често я е пращала до тоалетната и гледайки от другите деца, Емилия се е престрашила да опита гърнето. Вкъщи детето само пожелава да отиде до тоалетната и се справя добре.
За да се раздели с еднократните пелени, малчуганът трябва да владее функцията на затварящия мускул, а нервните пътища, които съобщават на мозъка, че пикочният мехур е пълен, да са напълно развити. При различните деца този момент настъпва по различно време. Най-рано това се случва между 12-ия и 18-ия месец, но може да стане и през 36-ия месец.

Добре е да стимулирате детето си да предпочита гърнето, а не пелените за еднократна употреба. Водете го често до тоалетната, обяснявайте му, че мокрите пелени вече са неудобни и за него. Нека приеме гърнето като нещо полезно и приятно. Но не го стресирайте с прекален натиск – това със сигурност ще доведе до съпротива.

Ако детето обаче вече е на 5 години и често се напишква през деня или през нощта, консултирайте се със специалист. Трябва да се установи дали няма органична причина за това.

Д-р Пенка Цочева
педиатър