Възпалението на ухото или отитът е често срещано заболяване при децата. Статистиката показва, че този неприятен здравен проблем засяга около 15¬–20% от малчуганите в периода между 6-ия месец до третата година, както и в предучилищната възраст. По-уязвими са децата, които са изложени на тютюнев дим, живеят в лоши социално-икономически условия или посещават ясли и детски градини в големи групи. Най-често отитът настъпва по време на вирусните грипни епидемии, когато вследствие на понижения имунитет на организма се благоприятства развитието на бактериални инфекции в ринофаринкса, в носа и околносните кухини. До ухото инфекцията достига чрез Евстахиевата тръба, която съединява носоглътката със средното ухо. Запушването на тръбата при полипи, уголемени сливици или хрема увеличава риска от отит на средното ухо. Особено застрашени са бебетата и малките деца, при които Евстахиевата тръба е къса и бактериите по-лесно проникват в средното ухо. Основни причинители на инфекцията на ушите са бактериите Streptococсus pneumoniae, Heamophilus influenzae, Moraxella catarrhalis и различни вируси. Бактериални са 75% от ушните инфекции, а вирусни – останалите 25%.


Как да разберем, че детето страда от инфекция на ушите

Кърмачетата и малките деца, които не могат да обяснят какво ги мъчи, спонтанно протягат ръчички към болното ухо, потриват глава във възглавницата и плачат неутешимо, дори когато ги вземете на ръце. За разлика от тях по-големите деца могат да покажат, че ги боли ухото. Болното дете често усеща шум и натиск в ушите. Възможно е от възпаленото му ухо да изтича гной, а родителите могат да забележат нарушение на слуховото възприятие. Понякога симптомите могат да бъдат напълно неспецифични за възпаление на ухото – детето кашля, повръща и/или има диария. Видимо раздразнително е, спи малко, отказва да яде. Не понася силен шум, висока глъчка и интензивна светлина, често плаче. Ако забележите подобни симптоми, консултирайте се с вашия педиатър, който при необходимост ще ви изпрати на преглед при специалист УНГ.Диагностика и лечение
Отитът се установява от педиатър или оториноларинголог. Лекарят взема под внимание оплакванията на малчугана, прави клиничен и отоскопски преглед. Ако тези методи не покажат възпаление или промяна в тъпанчевата мембрана, тогава се назначават допълнителни изследвания. Използва се специална диагностична процедура – тимпанометрия, с чиято помощ се оценява състоянието на средното ухо. Ако причините за инфекцията са вируси, особено в началото може да се повлияе със спрей за нос, болкоуспокояващо средство, поемане на повече течности. Лечението е антибиотично, ако към вирусната инфекция е добавена бактериална. Изписват се и капки за нос, които се употребяват най-много 5 дни. За намаляване на болките се дават аналгетици, а против високата температура – антипиретици. Избягвайте самолечението и спазвайте точно предписанията на лекуващия лекар!

Можем ли да предпазим детето от отит?

Можем!
Възможно е да предпазим малчугана от инфекции на ушите. Първото и най-важно нещо е отпушването на носа. Проходимият нос е от особено значение за нормалния прием на храна и течности. Това е важно условие и за избягването на възпаление на ухото. Научете колкото можете по-рано детето да „духа” носа си. За да се избегнат ушни инфекции, много важно е съблюдаването на стриктна хигиена. Полезно е ежедневно да извеждате малкото на свеж въздух. Препоръчително е поне два пъти в седмицата по половин час да играете с него в парка или на места, които са малко населени. Винаги спазвайте правилото да проветрявате помещенията, където пребивава детето, и избягвайте тютюневия дим. Също така е важно да подсилите имунната му система чрез пълноценно и здравословно хранене. Лекарите препоръчват при спазването на хигиената да се избягва използването на клечки за уши, защото те могат да наранят ушния канал и да предизвикат инфекция. Ако забележите необичаен секрет или неприятен мирис от ухото на мъника, веднага го заведете при педиатър на преглед.


Какво да правите, ако възпалението на средното ухо се повтаря често?
Честото боледуване от възпаление на средното ухо при децата изисква обстоен преглед от специалист УНГ. Трябва да проверите дали има „трета” сливица, която затваря Евстахиевата тръба и може да бъде причина за чести инфекции на ушите. Лекарят ще прецени дали да се пристъпи към хирургическа намеса, или в сътрудничество с вашия педиатър ще се прибегне до медикаментозна терапия.


Чуждо тяло в ухото
Специалистите по ушни болести често се срещат с такива случаи и разполагат с необходимите инструменти за отстраняването им. Собственоръчните опити за изваждането на чужди тела водят до избутването им към вътрешността на ухото и до евентуално нараняване на тъпанчето. При попадане на чуждо тяло в ухото потърсете лекарска помощ.


Възпаление на ушния канал
Нарича се още възпаление на външното ухо или отитис екстерна, тъй като се развива между тъпанчето и ушната мида. Появява се главно при продължително плацикане във вода и при плуване. Увеличеното количество вода „разрежда” ушната кал и тя не може да изпълнява защитните си функции. В такива случаи ушният канал започва да сърби, подува се, понякога загноява. Необходима е задължителна лекарска намеса!

Материалът е подготвен със съдействието на д-р Иван Стаменов, педиатър в Медицински комплекс „Д-р Щерев“

Текст: Марин Иванов