Около 9% от българите са с диабет, а още 4% са с преддиабет и често не го знаят. Ако не бъдат предприети действия, голям процент от хората с преддиабет развиват диабет тип 2 в рамките на 5 години. Какви мерки да вземем, за да се предпазим от т.нар. захарна болест споделя доц. д-р Лъчезар Лозанов, началник на Отделението по Ендокринология в болница Токуда.

В навечерието на Световния ден за борба с диабета - 14 ноември, отделението по Ендокринология на болница Токуда организира безплатни прегледи за хора с диабет на 13, 14, 15 ноември 2019 г.

Запишете своя час за преглед на Информация в Болница Токуда или на тел: 02/403 4917 и 02/403 4000

Доц. Лозанов, какво представляват преддиабетът и диабетът?

Предиабетът е състояние, при което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните, но не достатъчно високи, за да бъдат диагностицирани като диабет (до 7,1 ммол/л на гладно). Преддиабетът може да доведе до бъдещи сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет тип 2. Преддиабетът често може да бъде овладян трайно, ако бъде диагностициран навреме.

Захарният диабет тип 2 може да се изяви на всяка възраст. Около 50% от случаитемогат да бъдат предотвратени, ако се вземат мерки навреме и се води здравословен начин на живот.

При диабет тип 1 панкреасът ви не може да произвежда инсулин, така че трябва да приемате инжекционен инсулин всеки ден. Причината е автоимунна атака към клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. Диабет тип 1 е по-рядко срещан от диабет тип 2 и е налице при около 5% от хората. Към този момент не се знае как можем да предотвратим захарен диабет тип 1.

Кой са рисковите фактори за диабет тип 2?

Наднорменото тегло, напредването на възрастта, фамилната анамнеза (родител, брат или сестра с диабет тип 2), липсата на движение и спорт са сред рисковите фактори. Гестационният диабет (по време на бременността), раждането на бебе над 4 кг, както и синдрома на поликистозни яйчници са сред сигналите за повишено внимание. Ако сте в повишен риск, трябва да говорите с медицински специалист - ендокринолог за провеждане на необходимите изследвания.

Опасна болест ли е диабетът?

Понастоящем диабетът е седмата водеща причина за смърт в САЩ. Днес 1 на 10 възрастни там има диабет и ако тенденциите продължат, всеки пети ще е болен до 2025 година. Без адекватна диагностика и лечение, много хора с преддиабет могат да развият диабет тип 2 в рамките на 5 години, което ги излага на риск от сериозни здравословни проблеми, като инфаркт, инсулт, слепота, бъбречна недостатъчност, ампутации на пръсти и крайници. Освен това диабетът се лекува скъпо. Хората с диабет имат около 2-3 пъти по-големи медицинските разходи в сравнение с пациентите без диабет. 

Как да предотвратим развиването на диабет?

В много страни са въведени специални програми за по-здравословен начин на живот - едно от най-важните неща за предотвратяване на диабет тип 2. Става дума от съвкупност от прилагане на различни диетични режими, информация за начините за отслабване, стимулиране на физическата активност и т.н. Въведени си са специални въпросници за оценка на риска от преддиабет и диабет. Такива програми постепенно се въвеждат и в нашата страна, включително в Болница Токуда, с участието на ендокринолози, диетолози, физиотерапевти и психолози. Резултатите показват, че участниците в програми за промяна на начина на живот са редуцирали телесното си тегло, а добавянето на 150 минути упражнения на седмица намалява риска от развитие на диабет тип 2 с близо 60%, а на тези на 60-годишна възраст - със 70%. Нещо повече, според данните, десетилетие след участието в такава програма, хората са с около 30% по-малък риск от развитие на диабет тип 2. Програмите намаляват и риска от инфаркт или инсулт, подобряват здравето и тонуса, подпомагат регулирането на теглото, създават по-здравословни навици и не на последно място - помагат за намаляването на стреса. Всичко това помага да намалите риска от развитие на диабет тип 2, инфаркт или инсулт. Държа да отбележа обаче, че здравословният начин на живот е непрекъснат процес и препоръчвам на всички, дори на тези, които не са в рисковите групи за диабет, да започнат промяната още днес.

 

Доц. д-р Лъчезар Лозанов e началник на отделението по Ендокринология и болести на обмяната в Аджибадем Сити Клиник болница Токуда. Има две специалности- „Вътрешни болести” (1999 г.) и „Ендокринология” (2002 г.). Първите три години от кариерата си работи в кардиологично отделение в екипа на акад. Чудомир Начев, МУ - София. Има 11 годишен опит в клиниките по хипофизни, надбъбречни и гонадни заболявания, както и в лечението на болестите на щитовидната жлеза и захарният диабет в Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология (УСБАЛЕ) „Академик Иван Пенчев”. Завежда кабинет по „Ендокринни хипертонии и холтер мониториране на артериалното налягане и сърдечната дейност”. От 2006 г. досега е Завеждащ сектор по ендокринология към Вътрешно отделение на МБАЛ Токуда Болница София. Активно работи ехография на щитовидната и околощитовидните жлези. Участва в научно-изследователска дейност в областта на ендокринологията и съставяне на учебни помагала по клинични проблеми на ендокринологията. Има сериозни интереси в изучаване и лечение на наднорменото тегло и затлъстяването. Член е на Българското дружество по ендокринология, на Асоциацията по ендокринни хипертонии и на Европейското дружество по изучаване на захарния диабет (EASD).