“Стремя се къщата ми да е идеално чиста. За съжаление съм се лишила от всякакви завивки, губери, подът във всички стаи е незастлан, не мога да си позволя дори някакво цвете”, така започва разказа си 25-годишната Райна Войкова, която посещава училището за бременни, организирано от списание “9 месеца”. Тя страда от алергия – болест все по-често срещана и сред бъдещите майка. Алергията се предава по наследство в семейството на Райна. Ето защо тя не се изненадва, когато преди две години и при нея се появяват кихане, кашляне, сълзене от очите. Отначало всичко прилича на неприятна простуда, но след като няколко месеца не минава, Райна решава да отиде на алерголог. Тестовете показват, че има алергия към животни, прах, книги, мухъл, плесен, насекоми, зелени растения. Това драстично променя начина й на живот. От дома й трябва да се изхвърлят всички вещи, които събират прах, за домашни любимци или цветя не може и да се мисли.


За съжаление това заболяване не може да се излекува, могат само да се облекчат симптомите. Лекарят предписва на Райна медикаменти и инхалатор. Въпреки неприятните оплаквания от алергията младата жена твърдо е решила да има бебе. “Със съпруга ми правехме опити да зачена, а и мензесът ми е точен като часовник. Дори еднодневното закъснение беше знак, че скоро ще ставам майка”, припомня си Райна. Направила си тест за бременност, който се оказал положителен. “Още тогава спрях лекарствата за алергията. Почти на всяко от тях пише да не се приема по време на бременност, а здравето на бебето е по-важно от болестта”, споделя тя. Лекарката й била на същото мнение. Въпреки че състоянието на Райна не било стабилно, приемането на тези медикаменти не било желателно през първите няколко месеца, когато се формират всички органи на детето. Забранили й да ползва дори инхалатора. “В началото беше голямо мъчение, симптомите се засилиха изключително много. Не стигаха проблемите около бременността, но имах и допълнителни притеснения”, оплаква се Райна. Студеното време облекчава малко страданията й. Единствено поддържането на абсолютна хигиена вкъщи и предпазването от всякакви алергени е спасение за бъдещата майка. “Чистя с противоалергична маска и се старая у дома да няма никакви предмети, които събират прах.” За съжаление има риск и детето да страда от алергия. По-страшно е, ако и при бащата се появи болестта, но засега няма данни.

Мнение на специалиста
Алергиите са проява на свръхсилна реакция на имунната система спрямо различни дразнители, които не влияят на здравите хора. Най-често алергиите са наследствени, но понякога се развиват и в по-зряла възраст.
Обикновено заболяването се проявява преди бременността. Когато жената е наясно с проблема си, задължително трябва да се наблюдава от акушер-гинеколог и от алерголог. През 9-те месеца симптомите се задълбочават. Задача на специалистите е да сведат до минимум страничните ефекти от лечението.


Бременната не бива сама да избира терапия дори и при “невинни” пристъпи на алергия. Приемът на каквито и да са лекарства може да навреди сериозно на плода.
Алергичната хрема сама по себе си не е страшна за детето. Основната опасност идва от медикаментите, използвани за лечението й. За съжаление повечето лекарства не бива да се приемат през бременността. Ето защо бъдещата майка трябва да обръща внимание на начина си на живот. Още повече че алергията може да се предаде и на детето.
Бременната трябва да спазва стриктна диета, съобразена с лекарските препоръки, да използва минимум лекарства и да води здравословен живот. Това намалява рисковете алергията да се прояви и при детето.