Много майки се чудят дали детето им е готово да приеме дадено предизвикателство от живота, който непрекъснато се променя около тях. Списание “9 месеца” направи подбор на няколко от най-често задаваните въпроси “Кога...?” и ви предоставя отговорите на нашите специалисти.

Синът ми се роди с косми по цялото тяло. Кога ще паднат?
Малките нежни косъмчета по тялото на току-що роденото бебе се наричат “лануго”. Подобно окосмяване имат обикновено децата, които идват на бял свят след термин. Най-често ланугото покрива гърба, раменете, ушите и челото на бебето. Не се притеснявайте, защото окосмяването ще изчезне още през първите няколко седмици от живота на детето. В по-редки случаи може да се запази до 2–3-ия месец.

Кога да позволя на роднините и приятелите ни да видят бебето за първи път?
Роднините и най-близките ви приятели могат да видят новороденото още при изписването му от родилния дом, ако, разбира се, сте здрави. Помолете ги обаче да не го докосват и в никакъв случай да не го целуват или щипят по бузите. Бебетата са лесно възбудими и нервната им система е незряла. Те изживяват голям шок, когато за първи път излизат навън, чуват толкова много гласове и силната светлина ги дразни. Не допускайте гости в стаята на бебето, преди то да навърши един месец.

Кога да оставя бебето да спи само в стаята си?
Спете в една стая с бебето през първите 10 дни от живота му. Така по-лесно ще го наблюдавате, храните и приспивате, когато се събуди. До края на първия месец оставете креватчето му близо до леглото ви, защото това е най-критичният период на адаптация. След това може да отделите детето и то да спи само в неговата стая. Най-добре не затваряйте вратата и за всеки случай дръжте до леглото му бебефон, за да чувате кога се е събудило.

Откога да спи на възглавница?
Използването на възглавница не се препоръчва за деца под 2-годишна възраст. Малчуганите трябва да спят на легло, повдигнато на 30° откъм главата. Това може да стане, като сложите одеяло под матрака. Възглавницата не е нужна дори и за по-голямо дете.

Кога мога да пътувам с бебето със самолет?
Пътуването със самолет не се препоръчва поне докато бебето не стане на 6 седмици. В краен случай, ако е абсолютно наложително, може да качите детето в самолета и на 1-седмична възраст. Дихателната система на новородените е незряла, а въздухът в самолета е нездравословен. Малчуганите трудно могат да се справят с този проблем.

Кога започва да разпознава цветовете?
Малчуганът започва да разпознава различните цветове на 18-месечна възраст. Това е и периодът, от който вече прави разлика и между размерите и материите. Едва около 3-ата година децата вече могат без проблем да назовават цветовете с истинските им имена. Помагайте на детето да опознава околния свят. Задавайте му въпроси, например: “Къде е червеното цвете?” Ако е облечено в синя блузка, може да го помолите да ви посочи друг предмет със същия цвят. Показвайте му книжки и играчки в различни цветове.

Кога ще разпознава името си?
Бебетата започват да чуват и разпознават името си, когато станат на около 5 месеца. Добре е, докато говорите на вашето бебе, непрекъснато да се обръщате към него по име, да му го повтаряте, за да може да се идентифицира. На някои деца им трябва повече време. Не се отчайвайте.