Боледуването при децата е важна част от изграждането на имунната им система. Според специалистите до шестата си година малчуганът трябва да преболедува над 80% от всички вирусни инфекции, с които обичайно се срещаме в нашия живот и да изгради имунния си отговор към тях.

И докато при някои деца инфекциите преминават по-леко и симптоматичните лекарства са достатъчни за тяхното преодоляване, то други често се срещат с антибиотичното лечение. Спор няма, че антибиотиците са важни и могат дори да спасят човешки живот. Те са и сред най-често изписваните лекарства в детска възраст. Оказва се, че едно от всеки пет посещения при педиатъра с остри симптоми на инфекция завършва с рецепта за такъв медикамент. В много случаи обаче той се назначава, без да има реална необходимост от него.

При редица заболявания антибиотикът по-скоро вреди

Антибиотиците убиват бактерии, а не вируси. Техният прием се налага само при доказана бактериална инфекция. Сред най-честите заболявания, при които използването му е оправдано, са гнойна ангина, бактериална пневмония, инфекции на пикочните пътища, гноен отит, скарлатина.

Вирусните инфекции не се лекуват с антибиотик. Даже напротив – могат да влошат състоянието. Въпреки това, много лекари, с цел да се застраховат срещу евентуални усложнения, изписват на децата тежките медикаменти за заболявания, които са причинени от вируси. И всъщност няма никакъв ефект от тяхната употреба.

Не са изключение и случаите на предприето самолечение от страна на родителите заради убедеността, че всяка температура, хрема или кашлица може да се излекува единствено с антибиотик. Или просто защото при подобни симптоми предишния път лекарят е бил изписал това лекарство. Тази тенденция е много опасна и обезпокоителна, защото крие немалко рискове за здравето на детето. Антибиотиците натоварват токсично организма, нарушават стомашно-чревната флора, могат да предизвикат редица неприятни стомашно-чревни оплаквания и сриват имунитета. Освен това честата им и неправилна употреба може да доведе до антибиотична резистентност – набиращо все по-големи размери животозастрашаващо състояние, което се превърна в световен проблем през последните години.

Как да намалите честотата на антибиотичното лечение?

Ако честият прием на антибиотик от детето е наистина наложителен и имате чувството, че се въртите в един омагьосан кръг, със сигурност трябва да предприемете мерки за укрепването на детския имунитет. Ето няколко лесни стъпки, които ще ви помогнат.

  • Балансиран хранителен режим. Тук не става въпрос за диета и забрана на определени храни, а за балансирано здравословно хранене. Стремете се в дневното меню на детето да присъстват продукти от всички хранителни групи, от които се нуждае организмът – и от мазнини, и от белтъци, и от захари. Свежите плодове и зеленчуци безспорно са много важни за добрия имунитет. Постарайте се възможно най-често в детското меню да присъстват зеленият фасул, ягодите, портокалите, морковите. Те съдържат фитонутриенти (природни съединения) като витамин С и каротеноиди, които подсилват организма.
  • Подпомагайте доброто състояние на чревната флора чрез прием на пробиотици и пребиотици, ферментирали храни или ферментиращи фибри.
  • Използвайте природни средства за укрепване на имунитета. Много подходяща за тази цел е хомеопатията. Специално за подсилване на имунната система на бебета и деца от 0 до 6 г., например, е хомеопатичното лекарство Имунокинд. В състава му влизат 3 калциеви съставки, благодарение на които организмът се справя по-ефективно с честите респираторни инфекции. А серният йодид в него предпазва от повтарящи се възпаления и подпомага възстановяването. Имунокинд защитава и лигавиците на горни и долни дихателни пътища, което намалява риска от разболяване.

Клинично доказано е, че приемът му значително редуцира броя на инфекциите. Според последни клинични изследвания децата, приемащи Имунокинд, стигат до антибиотично лечение 3 пъти по-рядко от тези, които не го приемат. Също така при 85% от малчуганите, използващи медикамента, се наблюдава подобряване на апетита.

Педиатрите препоръчват приемът на Имунокинд да започне още при първата вирусна инфекция в кърмаческа възраст, както и при повторни инфекции на горните дихателни пътища – 3 пъти по 1 табл. на ден в продължение на 2-3 месеца. При необходимост, можете да го давате продължително време – при повишен риск от заболяване (например по време на грипна епидемия), периоди на стрес, дълго боледуване, чести респираторни инфекции и т.н.Лекарството е много подходящо и след антибиотична терапия, за възстановяване на отслабения имунитет.

  • И последно, но също толкова важно: на пръв поглед може да звучи банално, но спазването на добра хигиена на ръцете е задължително. Детето трябва да ги измива често с топла вода и сапун. Задължително преди и след хранене, след използване на тоалетна, допир на вещи, които са били достояние и на други хора. Добър навик е да ги измива веднага след прибиране от детска градина, училище или други занимания.