Повече от 40% от българките на възраст между 25 и 40 години страдат от високо кръвно налягане (хипертония), сочат последните проучвания. За съжаление това заболяване все по-често се среща при бременните. Какви са рисковете и как да се преборите с последиците, разяснява пред “9 месеца” доц. Нина Гочева – кардиолог, завеждащ Кардиологичната клиника към Националната кардиологична болница.

Преди бременността
Има жени, които страдат от високо кръвно налягане още преди да забременеят. Най-честите причини за това са:

 • фамилна обремененост – в рода има хипертоници;
 • тютюнопушене – цигарите нарушават нормалните обменни процеси в стените на кръвоносните съдове и по този начин влошават функцията им;
 • затлъстяване – повече от 65% от жените с наднормено тегло имат и високо кръвно налягане;
 • злоупотреба с алкохол – ако пиете повече от 2 питиета дневно, сте подложена на риск от високо кръвно налягане;
 • прекомерна употреба на сол – не трябва да се приемат повече от 6 г дневно; стрес;
 • ниска физическа активност.

  Как да се предпазите преди бебето
  За да избегнете високото кръвно, хранете се здравословно, приемайте повече зърнени храни, пресни зеленчуци, плодове и ядки. Препоръчва се и най-малко 30 минути физическа активност на ден.

  Ако се случи през бременността
  “През бременността кръвното налягане пада и нормата за бъдещата майка е 120/80”, обяснява доц. Гочева. Ако то е малко по-високо и се задържа така, бременната задължително трябва да се консултира със специалист, защото може да се окаже, че страда от хипертония. Друг симптом за опасната болест е рязкото наддаване на тегло за кратко време. Много жени смятат, че след като са бременни, им е позволено да дебелеят, колкото искат, но грешат. Бъдещата майка не бива да надхвърли определените норми за месеца.
  За съжаление понякога организмът на жената реагира по странен начин на бременността и без каквито и да било външни причини бъдещата майка може да развие хипертония. Най-често това се дължи на хормоналния дисбаланс, който настъпва в организма. Преди да се постави диагнозата хипертония, трябва да се направи пълна кръвна картина, да се анализират показателите за кръвосъсирването и чернодробните функции. Нужен е и ехографски преглед – проследяват се теглото на бебето, количеството околоплодна течност, разположението на плацентата.
  “Лечението на хипертонията през бременността е сложно, защото трябва да се предпазват и майката, и бебето”, казва доц. Гочева.
  Задължително е всяка седмица или най-малко два пъти в месеца жената да посещава специалист. Кардиолозите дори препоръчват преди да започне лечението, бременната да се изследва 24 часа с т. нар. холтер (апарат, който измерва кръвното налягане през цялото денонощие).
  Ако не се лекува, високото кръвно може да доведе до усложнения като отлепване на плацентата, увреждане на черния дроб на майката и др. Рисковете за бебето са свързани най-вече с медикаментите, които бременната трябва да приема. Ето защо те се определят според състоянието на жената.

  Раждането
  “Ако хипертонията е овладяна и кръвното налягане е в рамките на нормалното, няма проблем жената да роди през естествените пътища”, обяснява доц. Гочева. Решението се взема непосредствено преди раждането. “Понякога цезаровото сечение може да се окаже много по-натоварващо за организма на майката, отколкото нормалното раждане”, допълва още тя.

  Детето
  За съжаление около 5% от децата в България страдат от хипертония. Доскоро много лекари отричаха възможността малчуганите да имат високо кръвно налягане. Последните проучвания показват, че детската хипертония непрекъснато се увеличава и родителите не бива да подценяват тази болест, защото при подрастващите най-често тя протича без симптоми. Правилата за профилактика при възрастните важат и при децата. Ето защо колкото и малко да е детето ви, ограничете солта в храната му, стимулирайте физическата му активност и винаги когато имате възможност, измервайте кръвното му налягане.