Най-после! Дни наред Надето се опитва, фиксира с поглед обекта на мечтите си, протяга ръчички към него, но пръстчетата й не могат да го достигнат. И ето че един ден 4-месечното момиченце докопва червения плюшен обръч, който виси на шнур над креватчето му. За първи път то е хванало своя малък свят и вече е придобило важен опит: "Когато се старая, постигам желаното. Мога да имам нещата, които ме интересуват."
Огромна крачка в развитието на детето, която е подготвяна дълго. Установено е, че още след първата седмица новородените движат леко ръка по посока на предмет, който е попаднал в полезрението им. През втория месец те протягат ръце, но пръстите им още са свити в юмрук. Те се разтварят чак след няколко седмици и тогава започват първите опити за хващане. Успехът идва през четвъртия месец, когато бебето развива още една важна способност – триизмерното виждане. То е предпоставка за правилна преценка на разстоянието, което предхожда целенасоченото хващане. Щом това умение му се удаде, бебето е като зашеметено от първите си успешни опити. Подобно на истинска дрога всяко постижение предизвиква желание за следващ напредък
Можете да поощрявате детето си, като му предлагате интересни предмети за хващане. Но винаги така, че то да полага усилия, за да стигне до мечтания обект. Важно е да успее само, а не да водите ръката му или да му подавате желаната играчка.
Бузките на Надето се зачервяват от усилие, когато тя – вече 6-месечна – лежи по корем и с протегнати ръчички се мъчи да достигне розовото слонче пред нея.
На осем месеца момиченцето пълзи сантиметър по сантиметър към шарената топка. А на първия му рожден ден таткото едвам го удържа далеч от свещичката върху тортата. Сега вече нищо не може да се опре на детето. То иска да има всичко, което е пъстро, което блести и изглежда тайнствено. Оттук нататък малкото човече покорява света!

Колко "експерименти" са позволени
До каква степен родителите трябва да подкрепят стремежа към откривателство на детето си? Предлагаме Ви мнението на проф. Гералд Хютер, немски невробиолог и изследовател на мозъка.
Когато бебето започне да протяга ръце към предметите и прави всичко възможно да ги хване, постарайте се да не се намесвате. Така то ще развие доверие в собствените си способности. Ако слагате спирачки, мъничето ще има чувството, че инициативата му не е желателна. Ако това се случва често, детето ще преустанови своите "изследвания" и ще загуби доверие във възможността да опознава устройството на света. Понякога обаче родителите трябва да слагат спирачки, защото става твърде рисково. Внимавайте – отстранете всички опасни предмети, до които то може да стигне! От време на време има нужда и от вашето твърдо "Не!". Вместо д повтаряте често "Недей!" и "Не пипай!", по-добре привлечете вниманието му към нещо интригуващо.