Ние, възрастните, все повече полагаме грижи за кондицията си. В същото време се увеличават децата със свръхтегло, тромави и вяли поради недостатъчно движение. Как да се противодейства? Лека-полека узряваме за истината колко е хубаво редовно да тренираме тялото си чрез физически усилия. А има и къде – безброй фитнес центрове, алеи на паркове, плувни басейни... Резултатите от безброй проучвания потвърждават ролята на двигателната активност за доброто самочувствие. Натрупаният опит е достатъчно красноречив – след спортуване изведнъж се намират решения на потискащи проблеми, появяват се оптимизъм и желание за изява.
Зад всичко това се крият обективни причини:

 • Белите дробове подобряват функцията си и осигуряват повече кислород за кръвта.
 • Притокът на кислород към мозъка се увеличава (до 100%), което повишава работоспособността.
 • Сърцето и мускулите укрепват, честотата на сърдечната дейност (пулсът) спада.
 • Образуват се нови кръвоносни съдове.
 • Имунната система се стимулира.
 • Костите укрепват и по-късно са по-слабо податливи на остеопороза. Сухожилията, мускулите, ставите също се повлияват благоприятно от спортуването.
 • Мозъчната дейност се стимулира, паметта се подобрява, настроението – също.
  Дали обаче осигуряваме достатъчно възможност на децата да се движат, да лудуват, да се натоварват физически? Или те не се нуждаят от това, защото без друго са постоянно в движение?
  Това е голяма заблуда! Проучвания в основни училища показват, че физическите постижения на най-малките ученици спадат. Много деца се оплакват от болки в гърба, имат лоша стойка на тялото и проблеми с фините движения. Причината е недостатъчното движение. Физическата активност е още по-важна за децата, отколкото за възрастните. Техният организъм има нужда от двигателни импулси толкова, колкото от въздух и храна.
  Известният мюнхенски педиатър проф. Теодор Хелбрюге твърди, че дете, което не лудува, не расте. Децата трябва да играят с топка, да тичат, да се гонят, да се катерят... За това е нужно пространство, каквото обикновено липсва. Една възможност са детските площадки, където майките водят децата с неособено голямо желание. Не би било лошо таткото да се заеме с малко поотрасналото отроче и след работа да предприеме с него няколко обиколки около блока. Или да поиграят заедно с топка на някоя поляна. Дори двегодишните обичат да се надбягват, а това е добра възможност и за таткото да се понапрегне малко.
  Бащата, който редовно лудува с детето си, прави нещо полезно в няколко посоки:

  Разтоварва майката.

 • Укрепва здравето на детето си и способността му да се концентрира. Налудувалите се деца се отнасят по-умело и с по-голям интерес към играчките си.
 • Подобрява връзката с детето си. Има и още нещо – децата бързо свикват с редовното движение, научават, че е хубаво да влагаш усилия. Така по-късно ще им е много по-лесно да се грижат за добрата си кондиция с всички положителни ефекти от това, включително и повишена устойчивост срещу предизвикателството на всякакъв вид дрога.
  Ще спите ли до обяд в събота и в неделя, татковци?!