Конструктор, кукла или плюшено мече? В магазините има толкова хубави играчки за деца на всякаква възраст. Изборът е почти невъзможен. Дали обаче това, което ще купите на бебето си, е подходящо за него и ще помогне за развитието му? Альона Полихронова (Льони), една от най-търсените детегледачки във Варна, знае какво трябва да предложите на мъничето.

Играчка за всяка възраст
Всяко дете има нужда от играчка, дори и новороденото. То е съвсем крехко и сетивата му не са добре развити, но необходимостта му да се забавлява и развива е голяма. Вземете памучен плат с добре зашити ръбове и го дайте на бебето си. За предпочитане е преди това да го оставите известно време близо до кожата си. Той ще поеме уханието и топлината ви. За малкото човече това е идеалният подарък. Платът ще го накара да се почувства близо до вас, дори и да готвите в кухнята.


По-голямото дете ще се зарадва на кубчета или гумени играчки. Важно е да знаете, че ако купувате играчки във формата на животни, те трябва да изглеждат като истински. “Най-лошият подарък е розов слон или безформената плюшена играчка, кръстоска между хипопотам и куче. Те са симпатични на външен вид, но тези същества не обитават реалния свят. Подобни играчки объркват представите на детето за живота. Малкото има нужда от играта и играчките, за да осъзнае света и своето място в него”, обяснява Льони. Избирайте животни, които максимално приличат на това, което детето ще види на село или в гората.
Съобразете се с характера на малчугана, преди да му купите играчка. Ако той е затворен и лесно се плаши, големият жираф или прекалено шумните музикални кутии не са подходящи.

Куклите са подходящи както за момиченца, така и за момченца. Уверете се обаче, че нямат малки частици, които детето може да извади и да глътне.
С навършването на 2-годишната възраст може да купите т.нар. социална играчка на детето си. Малка пералня, печка с едно копче за момиченцата, камион, влак или инструменти за момченцата. Важно е обаче да не се увличате и да не затрупвате детето си само с подобни предмети. То трябва да се научи да си служи добре както с момичешките, така и с момчешките играчки.
Моливите, флумастерите, пъзелите, както и конструкторите с по-големи части са предназначени за по-големите деца. След 3-годишната възраст малчуганът вече разбира какво да прави с тях.

Време е за уроци
Дидактическите играчки имат образователен характер. Топките помагат на най-малките да се научат да хващат, да хвърлят и да се целят. Така те упражняват координацията между ръцете и ума си. Изключително полезни са кубчетата и матрьошките, които се слагат едно върху друго или съответно една в друга. При тях малкото трябва да проявява съобразителност и координация. Пластмасовите или дървените кубчета и играчката с чукче подпомагат развитието на моториката на детето. То тренира и връзката между зрението и ръцете си.

Ползата
На каквато и играчка да се спрете, тя трябва да има много приложения. Детето обича да хвърля придобивката си, да я лапа, да я изследва, да я пуска и тя да се връща обратно при него. Изберете такава, която може да се чука и не се чупи лесно. Колкото по-шарена е, толкова по-добре. Избягвайте еднотипните играчки – тези, при които мелодията се повтаря непрекъснато. С тях детето не може да развива въображението си. Важно е подаръкът да стимулира развитието на малчугана.

Опасностите
Колкото и да са симпатични и примамващи погледа, плюшените играчки са много опасни. Дихателната система на детето се развива, докато навърши 7-годишна възраст. Преди това дори и най-малкият предмет, попаднал в устата или в носа на малкото, може да предизвика проблем. Често плюшените играчки отделят мъх, който децата могат да глътнат.
Внимателно следете за качеството на играчката, която купувате. Не правете компромиси. Някои от предлаганите по-евтини стоки на пазара съдържат олово или опасна боя. Четете етикетите. Повечето български играчки са качествени и направени от безопасни материали.

У дома е най-забавно
Ключове, лъжици, дистанционното за телевизора – те стават любимите играчки на детето още преди да навърши годинка. При тази игра няма правила. Малкото се забавлява с всичко, което види у дома. Разрешавайте му да го прави, стига да не се нарани. Благодарение на предметите то опознава новите неща и навлиза във вашия свят. Стимулирайте го да “шета” из къщи и да отваря шкафовете. Ако се притеснявате, че може да се нарани с вилицата, дайте му лъжица. Напълнете пластмасова бутилка с ориз, залепете я добре с тиксо, поставете няколко цветни петна и я дайте на детето. Едногодишните могат да превърнат в играчка дори и най-странния предмет. Наблюдавайте какво доставя удоволствие на вашето мъниче. Ако то имитира действията ви, това е най-големият знак за признателност и обич. Играйте с него колкото може повече, за да имате прекрасно и здраво дете.

Мая Ковачева