Не оставяйте детето да играе на слънце между 11 и 15 ч. Предпазвайте го от ярките лъчи поне докато навърши 3 години. Защитете нежната детска кожа, като обличате детето в тънки, но непропускащи светлина дрешки. Когато сте навън, винаги малчуганът да е с шапка с периферия. Мажете обилно отрочето с подходящ слънцезащитен крем и повтаряйте тази процедура през 2 часа. Обогатете менюто на малкото с храни, богати на витамините С, А и Е, както и на минералите магнезий, калций и селен. Те са антиоксиданти и неутрализират свободните радикали. Това са най-честите съвети, които специалистите дават на родителите през летните месеци. Дали обаче са достатъчни и защо ракът на кожата е на едно от първите места сред онкологичните заплахи. Няколко са основните грешки, които допускат родителите.

Радиацията
Много от родителите не са наясно със слънчевата радиация UV и нейното въздействие върху кожата на детето. Интензитетът й зависи от годишното и часовото време, от географската ширина, облачността, надморското равнище и озона. Слънцето е значително по-интензивно на екватора, отколкото на географската ширина на България. Най-високите нива на слънчева радиация са през лятото. У нас най-опасно е времето между 11 и 16 ч.


Слънчевата радиация се разделя на UVA и UVB лъчи. Първата причинява потъмняване на кожата и предизвиква фотостареене.
По-страшна е UVB радиацията. Вследствие на нея се получава слънчево изгаряне. След 2–3 часа на слънце се появяват зачервяване, подуване, образуване на мехури, болка и сърбеж. За съжаление, UVB лъчите понижават имунната защита на тялото, а могат да увредят и ДНК-то на организма.

Кожата помни
Колкото по-дълго излагате детето си на слънце, толкова по-опасно е за неговата кожа и рискът в бъдеще то да се разболее от сериозната болест е огромен. „Епидермисът „помни” най-вече между 0 и 18-годишната възраст”, казва доц. Стафанка Шпангенберг, специалист по детско здравеопазване в Националния център за опазване на общественото здраве (НЦООЗ). Резултати от проучване, проведено в центъра, сочат, че за 80% от децата в България има сериозен риск от изгаряне. Ето защо те не бива да се излагат на слънчевите лъчи и кожата им трябва да се предпазва с козметични средства, специално създадени за тях. „Златното правило, което малките могат да научат, е, че детето може да играе навън, докато сянката му е по-къса от ръста му. След това слънцето е прекалено силно”, обяснява доц. Шпангенберг.

Кремовете
„Бебетата трябва да се мажат със слънцезащитни продукти от 6-месечна възраст. Някои родители водят децата си на море още когато са на 2–3 месеца. Това е изключително вредно за кожата. Тя има памет и само при няколко изгаряния става по-податлива на образуването на ракови образувания в бъдеще”, обяснява проф. Стоянка Узунова, зам.-шеф на НЦООЗ. Детската кожа трябва да се пази изключително много до навършване на 18-годишна възраст. В НЦООЗ са направени изследвания на 45 марки слънцезащитни продукти. За съжаление резултатите не са обнадеждаващи. При 70% факторът, който е записан на опаковката, не отговоря на реалната защита. При много предпазващият филтър дори не съществува. „Единственото, което можем да направим, е да изпратим сигнал до районните дирекции на Министерството на здравеопазването, които да открият съответните продукти и да ги изземат от търговската мрежа. Много слънцезащитни препарати не са достатъчно качествени, за да защитят нежната бебешка кожа, затова родителите трябва да вземат други мерки за безопасност. Трябва да се повиши контролът върху тези продукти, но това е бавен процес.” Друг сериозен проблем е, че родителите поставят прекалено тънък пласт крем върху кожата на детето. За да има ефект, слънцезащитният продукт трябва да е намазан обилно (с дебелина 2 милиграма върху квадратен сантиметър кожа.) „Наши проучвания показват, че българите се мажат много по-оскъдно. Така ефектът от крема намалява наполовина. Това важи и за най-малките.”

Като огледало
Най-сигурният начин да предпазите себе си и децата от слъчевото лъчение е, преди да излезете навън, да проверите UV индекса. Обикновено може да го намерите във всяка метеорологична прогноза. Той представлява числа между 1 до 11 и показва интензитета на слънчевото греене. При минималните стойности – 1–2, няма никакъв риск от изгаряне, опасността е голяма, когато индексът е 6–7, а при 11 лъчението е екстремно.
Добре е също така да запомните, че всички ултравиолетови лъчи стигат до земята дори и при облачно време. Около 70% от изгарянията са получени при ежедневното пребиваване на открито – седейки до прозореца, в колата или на разходка на улицата. Факт е, че почти всички повърхности отразяват светлината – бетонът между 40 до 60%, а снегът и ледът над 90%. Същото се отнася за пясъка и водата. Затова детето винаги трябва да е предпазено!