Признайте честно колко пъти след появата на бебето сте се отпускали спокойно с чаша мартини в ръка на сладки приказки с някоя приятелка или просто сте се излежавали в леглото 20 минути след събуждане. Помните ли блажените моменти, когато имахте време за партньора и за страстни игри под завивките и не бяхте под непрекъснат стрес? Появата на бебето поставя много дами под постоянно напрежение. Те се опитват да балансират между дома и детето, а когато се върнат на работа – и между раздразнения шеф.

Преди да се заемете с решението на проблема “Стрес”, първо разберете каква е причината да попаднете в тази мелница от напрежение, претоварване, изтощение. Според някои психолози стресът може да се отрази положително – да мобилизира всичките ви сили. Когато знаете, че ви предстоят много задачи, просто поемате дълбоко въздух, концентрирате се и се справяте с предизвикателството. Повечето проучвания обаче показват, че прекаленото натоварване може да доведе до различни здравни проблеми – високо кръвно налягане, мигрена, болки в гърба, дори депресия. За да ги избегнете, добре е да успокоите топката.

Ето няколко заблуди, които често объркват живота на всяка млада майка и водят до стрес и напрежение в ежедневието й. Помислете дали те не ръководят живота ви.

 • Чувствам се добре само когато аз командвам парада и нещата са под мой контрол.
 • Не допускам неувереност и слабост.
 • Никога не греша – аз съм майка за пример.
 • Винаги поставям задължения си пред моите желания.
 • Зная потребностите на всички от семейството си, перфектна домакиня съм и се справям чудесно в професията си.

  Често обаче жените отричат, че “се варят в тенджера под налягане.” Те просто искат да докажат на себе си и на околните, че ще се справят с всичко като Желязната лейди. Ако все още се колебаете, предлагаме ви един прост тест, за да прецените дали напрежението не ви идва в повече. В случай че отговорите с “Да” и на трите признака, значи попадате в категорията “стресирана майка”.

  Под пара.! Винаги сте припряна, времето постоянно ви притиска и се налага да поглеждате часовника си през 5 минути. Помислете дали наистина подобна тревожност е необходима – дали ще затворят магазина, преди да напазарувате, или ви чака за обяд някоя височайша особа. Ако обаче наистина не ви стига времето, значи сте се нагърбили с прекалено много задачи и трябва да се откажете от някои, за да се вместите в 24-часовия “ден”.

  Никога не падате по гръб. Никога не признавате открито, че децата, работата и поддържането на градината ви идват в повече. Поемате повече и повече задачи и каквото и да ви коства това, го довеждате до край. Бихте могли да отстъпите някое от задълженията си на половинката, стига само да приемете факта, че не сте супер мама.

  Стараете се винаги повече. Манията ви към перфекционизъм може само да ви измъчи. Стремежът да сте най-добрата ви уморява непрестанно.

  Решението
  След като веднъж сте осъзнали проблемите си, решението е лесно. Разпределете приоритетите си. Преценете кое е по-важно – работата, семейството или хобито. Замислете се от какво може да се откажете, кои задължения може да прехвърлите на близките си. Помолете за помощ. Осъзнайте, че идеална майка не съществува и никой не иска това от вас. Поставете на първо място някои от ваши желания. Така и вие ще се почувствате отново истински жива и желана.

  86% от бъдещите майки* са категорични, че майчинството е приоритет за тях. На този етап от живота си те са загърбили кариерата и мечтите за издигане в службата и са се отдали само на бебето и домашното огнище. Според тях сега е моментът, в който трябва изцяло да се посветят на детето и на неговото възпитание, а след това да мислят за професионалното си развитие. 10% обаче смятат, че бременността не бива да пречи на кариерата и са на мнение, че двете могат да се съчетават. Те успяват да ходят на работа и да посещават женската консултация и смятат да се върнат в офиса си възможно най-бързо, след като бебето се роди. За 4% кариерата е на първо място – преди бебето, защото то не е планирано и моментът на появата му не е желан.
  * Проучването е направено сред 124 бременни от София които посещават С “9 месеца” на училище.