Детето ви на 11 месеца е чудесно човече, което бърза и иска да научи толкова много неща – да ходи, да говори, да се храни с мама и татко като голямо... В този период настъпват важни промени, които вие следите с възторг и гордост.

Какво може?
Един месец преди навършването на 1 годинка детето заема положение по гръб и по корем само когато спи. Сигурно ще забележите, че не му е много приятно да лежи по гръб. То пъргаво се обръща настрани и през странично положение сяда съвсем стабилно. Ако пред него има някаква интересна вещ, то може да се задържи в тази поза по-дълго. То седи спокойно, запазва добре равновесие, като се опира във всички посоки.


На 11 месеца детето пълзи, заставайки на “четири крака”. За да се изправи, има нужда от помощта ви, но често се справя и само. По-пъргавите в тази възраст вече правят няколко крачки напред. Останалите обикновено ходят доста бързо, придържайки се за мебелите. След такива крачки детето тупва на “четири крака” и показва умения в дисциплината “пълзене”. В този период това е най- предпочитаният начин за предвижване. Проходилите на 11 месеца обикновено го правят твърде несигурно, с разкрачени крачета. Полюшват се на една или на друга страна и като че ли трудно успяват да запазят равновесие. Ако вашето дете вече пробва да ходи, дръжте го под око – не го оставяйте само, за да не падне и да се нарани. За 11-месечното дете не е никакъв проблем да хване какъвто и да е предмет. То обаче проявява любознателност – оглежда с интерес вещта, върти я в различни посоки, сякаш иска да се запознае с нея до най-малкия й детайл. То хваща малките предмети с палец и със свит показалец. Може да ги прехвърля от едната в другата си ръка. Детето добре изпъва ръцете си напред, назад и встрани.
В тази възраст то е усвоило и едно друго занимание. Може да изважда играчки от кутия и да ги връща обратно в нея. Ако му подадете предмет, взема го, без да го изпуска. Може и то да ви подава, ако го помолите – ще вземе точния предмет и ще ви го поднесе много ловко. Детето обича да играете на криеница – вие скривате някоя играчка, то я намира... Движенията му стават все по-усъвършенствани. То може да пуска малки детайли през гърлото на шише например. Взема и ситни трохи, пие самостоятелно от подадената му чаша.

Детето може да държи лъжицата, но обикновено съдържанието й не попада в устата му. Затова най-добре е вие да го храните, но го насърчавайте да тренира и това умение. Давайте му коричка хляб и бисквита, защото то все повече ще иска да се храни само. На 11 месеца детето изпитва страх, когато има причина. Не обича да го пипат. Изразява желанията си ясно и решително. То неудържимо иска да опознае заобикалящия го свят. Впуска се смело в “изследване”, което не винаги е безопасно. Затова не го оставяйте само. Имайте предвид, че то вече се предвижва по-бързо. Ако поставите детето си на гърнето, може и да ви зарадва с изпишкване. Не бъдете оптимистка, че скоро ще се разделите с пелените за еднократна употреба. Все пак наистина остава още малко – от тази възраст започва контролът на уринирането. Така че вече все по-често можете да предлагате гърнето, но без насилие, команди и изразяване на разочарование...

Играта го забавлява
Любимата играчка на тази възраст е телефонът (може и мобилният на мама или татко). Детето се ослушва в слушалката и проявява интерес към фини дразнители – веднага наостря уши, като чуе звънеца на вратата... Слуша съсредоточено.
Подайте на детето две кубчета (две кутии) и ще видите как то може да ги реди едно върху друго или да ги удря едно в друго. Детето много обича да играе, без значение с какво – топка, дрънкулка, камионче... То се отдава на заниманието с голям интерес.

Неуморен бърборко
В тази възраст малкото човече прави огромна крачка напред в развитието си. То започва да говори (все по-членоразделно), има силен порив към самостоятелност, изразява емоции и става все по-забавно.
Детето вече съчетава 1–3 смислени срички като “ам-ам“, “бау-бау“, “га-га“. Произнася “ма-ма“ и “та-та“, и то съвсем съзнателно – насочва погледа си към мама или татко. То знае името си, обръща се към този, който го произнася, при думите “дай”, “вземи”, “донеси” реагира съответно. Обича да повтаря звуците, които издава, или звуци, които чува от околните. Бърборенето става негово хоби – майсторски извисява или снижава гласа си, може и да шепне. Доста добре разбира онова, което му говорите. Долавя кога го хвалите и кога му се карате. Ще забележите, че има желание да ви се харесва – изпълнява молбите ви именно с тази цел.
Детето ви става и все по-хитро – умее да използва невръстната си възраст користно. Когато го заплашва наказание, скимти и плаче като кърмаче... Явно се старае да ви умили и да притъпи гнева ви. Срещата с непознати привлича неговото любопитство. Детето вече не се крие зад мама, а проявява желание за запознанство и общуване. Още от тази възраст дели хората на “този ми харесва, а този ми е неприятен”. Това може да доловите по изражението му.

Хранене
През 11-ия месец детето би трябвало да приема обедна храна, каквато получават децата между 1 и 1 ½ год. Тази храна се нарича преходна, защото е преход от пасираната храна към храната за възрастни. Това обаче трябва да става постепенно. През този период детето може да е на 4-кратно хранене с 4-часов интервал между всяко хранене. При такъв интервал количеството на приеманата храна е около 250 г, тъй като общият й обем през този възрастов период е около един литър. Такъв режим на хранене е подходящ за здрави деца с високо тегло, които могат да приемат по 250 г храна и които спят два пъти дневно. Определете хранителния режим според предпочитанията и теглото на детето и след консултация с вашия педиатър. Всяко дете има индивидуални нужди и схемата не бива да се прилага, без да се отчита това. Ако в 11-ия месец все още кърмите детето, може постепенно да преминете към отбиването му. Нужно е да спазвате някои правила.

 • Не отбивайте детето, когато е болно или наскоро е прекарало стомашно-чревно разстройство.
 • Извършете отбиването постепенно. Ще постигнете това, като последователно включвате храни, с които замествате едно кърмене.
  Ако своевременно и правилно сте захранили детето, отбиването ще е лесно и без проблеми.
  Менюто в този период става все по-разнообразно. Може да предлагате риба, черен дроб, пуешко и заешко месо, различни млечни храни за следобедна закуска, като грис, мляко с ориз и др. Всичко това осигурява пълноценно хранене и доставя необходимите хранителни вещества, така че не е необходимо детето да приема витаминни и други препарати.
  По вкусовите си качества храната на 11-месечното дете се доближава до храната на възрастните, но е по-мека и кашава. В никакъв случай обаче не я пасирайте. Месото обезателно да е смляно. Зеленчуците да са нарязани на ситно, а по-твърдите да са едро смлени. Давайте на детето сурови плодове и зеленчуци, като предварително много добре ги измивате, обелвате и настъргвате.

  Как да му помагате

 • Обезопасете жилището.
 • Говорете и пейте на детето.
 • Учете го да имитира животни. Назовавайте ги правилно.
 • Играйте активно с него. Проявявайте артистичност – жестикулирайте, правете гримаси, следете дали то ви подражава.
 • Хранете го с лъжичка. Предлагайте му да яде с пръсти парченце плод, сирене, бисквита.

  Консултирайте се с педиатър, ако:
  Детето не може да сяда самостоятелно.
  Не изговаря срички.
  Не откликва на предложението за игри.
  Не реагира на “Подай”, “Вземи” и пр.