Най-после малките могат да играят навън. Но един паразит може да развали настроението им – кърлежът. Колко опасни са тези паразити и как да предпазвате детето от тях. Когато през пролетта температурата се покачи, кърлежите се оживяват. Тръгват на лов за “стопанин”, от когото могат да се нахранят. Със способността си да разнасят заболявания, кърлежите не са добре приети от никого. При ухапването те могат да причинят опасни болести като менингоенцефалит или борелиоза.

Някои болести са характерни за южните, други – за северните области. Така менингоенцефалитът се среща повече на юг, а борелиозата – на север. Борелиозата е бактериална инфекция, която се среща при около три процента от ухапаните деца между три и шест години. Тя може да се лекува с ранно предписан антибиотик. Трябва да се мисли за борелиоза при поява на зачервяване около мястото на ухапване от кърлеж. Също и при повишена температура и болки в ставите през следващите две седмици. В тези случаи трябва да се потърси незабавна консултация с лекар за изясняване на диагнозата.

В рисковите райони имунизацията предпазва

В Германия се препоръчва ваксиниране срещу менингоенцефалит, предизвикан от ухапване от кърлеж. Това се практикува още при едногодишни деца, въпреки че при тях заболяването се среща рядко и протича по-благоприятно. Тъй като децата сядат по тревата и се катерят по дървета и храсти, опасността от ухапване от кърлеж е висока. Затова ваксинирането е особено препоръчително. Ваксината съдържа инактивиран вирус, който при многократна употреба води до образуване на антитела, без да възниква заболяване. В редки случаи може да се появи зачервяване или слаб оток след ваксиниране. В такива случаи на детето може да се даде средство, понижаващо температурата или охлаждащо мястото на инжекцията. Имунизацията се състои от три етапа. Важно е след игра на открито детето да се прегледа основно, особено местата с тънка кожа като окосмената част на главата, ушите, врата, подмишниците, лактите, пъпчето, гениталиите и задколянните ямки, особено охотно нападани от кърлежите.

Какво могат още да направят родителите

Затворени обувки, дълги ръкави и крачоли помагат срещу паразитите. Върху светли дрехи кърлежите се виждат по-добре и могат да бъдат отстранени, преди да проникнат в кожата. Така въоръжени малките могат без страх да покоряват природата.

Отстраняване на кърлежа

Препоръчва се преди издърпване на кърлежа мястото да се напръска с дезинфекционно средство. От студения разтвор паразитът се вцепенява за кратко и може лесно да се издърпа с пинсета. Първо се опитва със завъртане наляво, при неуспех – надясно. Ако на мястото на ухапването остане част от кърлежа, веднага се търси лекар за окончателното му отстраняване и последващо дезинфектиране.