“Никога не съм предполагала, че майчинството е свързано с толкова много страхове и с толкова много тайни. Осъзнах го едва след като се роди дъщеря ми. Връхлитаха ме какви ли не мисли и емоции, които не можех да споделя с никого. На моменти се чувствах напълно безполезна, понякога изпадах в депресия, в главата ми идваха страшни мисли. Ако хората знаеха какво става зад миловидната ми майчина усмивка, сигурно щяха да повикат полиция. Най-вероятно от бременността или от кърменето, но нещо в главата ми безвъзвратно се беше повредило и с когото и да се опитвах да споделя притесненията си, никой не ме разбираше. Доскоро близките ми приятелки ме гледаха безучастно, а съпругът ми само ме потупваше утешително по рамото.


Единственото хубаво беше, че след като най-накрая хормоните се успокоиха, ежедневието ми се нормализира и придобих самочувствието на вече знаеща майка. Животът не изглеждаше чак толкова лош. Тогава дори и тайните ми се промениха...” Това си спомня Таня Николова, майка на 1-годишен син, успешно преживяла кошмара, наречен “майчини тайни”. Оказва се, че след раждането на бебето жената навлиза в един напълно непознат за нея свят а именно света на тайните.

Николина Янова, майка на 2-годишен син, мечтае да избяга сама! в салон със спа процедури или на дълъг круиз. Задължително трябва да има всекидневен масаж с ароматни масла, екзотична баня и какви ли още не глезотии, колкото може по-дълго: “В моя случай поне 1–2 години”, усмихва се Николина. Защо обаче тя не споделя с никого от близките си тази тайна? “Седем години се лекувах от безплодие и най-накрая успях да забременея. Сега трябва да съм благодарна за всяка секунда, прекарана със сина ми. Но вместо това мечтая да избягам надалече и да се отдам на егоистични удоволствия”, обяснява Николина. Много важно е с кого ще споделяте тайните си. Обикновено мъжете намират логично и прекалено елементарно обяснение на всичко. “Мога да споделя с партньора си страховете, които ме измъчват, но обикновено той омаловажава нещата. Затова крия това, което ме притеснява. Знам, че понякога опасенията ми са преувеличени, но имам нужда и от загриженост и искам да чуя как някой също е уплашен колкото мен и как безпокойствата ми са ужасяващи.”
Когато става въпрос за тревогите около майчинството (напълняване, кърмене, взаимоотношения с партньора и др.), повечето жени са склонни са споделят само с представителки на нежния пол. Все пак не всеки е подходящ за тази цел. “Повечето ми приятелки планират ваканцията си, търсят нова работа или мислят как да свалят някое ново гадже. Тези неща са предизвикателства, но нямат нищо общо с въпросите, които ме вълнуват сега”, споделя Мариета, майка на 1-годишен син. “Те се чудят от какво се оплаквам, защото смятат, че трябва да съм безкрайно щастлива, след като имам дом, съпруг и дете.”

Ето защо добре е новоизлюпената майка бързо да смени средата си след като бебето вече е факт. Това, разбира се, не означава да обърнете гръб на досегашните си познати. Най-добре потърсете компанията на други майки с деца на възрастта на вашето. Може да се присъедините към жените пред блока или пък да потърсите съмишленички във форумите в интернет. Но колкото по-бързо откриете майки, с които да споделяте страховете си, толкова по-добре. Така ще разберете, че това, от което се плашите най-много, всъщност не е толкова страшно и че и други преди вас са го изпитвали получите подкрепа и разбиране. “Първия път, след като реших да се върна на работа, изпитвах огромна вина, че оставям дъщеря си. Но когато намерих колежка, която е в същото положение и можехме да обменяме опит, разбрах, че нещата не са толкова трагични, колкото изглеждат”, споделя 30-годишната Ива. Важно също така е да откриете майки, които имат вашите интереси. Ако току-що сте осиновили дете, най-добре е да се включите в група, в която има и други като вас. Те най-добре ще разберат чувствата ви.
Разбира се, това не е зона, забранена за мъже. Опитайте се да поговорите с партньора си. Не мислете, че той пренебрегва проблемите ви – просто може да ги вижда по различен начин. Погледнете ситуацията от неговата гледна точка.
Със сигурност някои от страховете и притесненията ви ще останат. Не се измъчвайте, че няма с кого да ги споделяте. Понякога не е толкова лошо да запазите за себе си няколко тайни.