Като всяко нещо, което вече сте опитали, така и второто раждане минава по-леко и безболезнено, отколкото първото

Въпреки че има изключения, когато жената става майка за втори път, процесът не носи толкова рискове и тревоги като първия. Участващите в раждането мускули вече са се разтягали и съкращавали, затова изпълняват мисията си с по-малко усилие.


Ако първото ви бебе се е появило на бял свят чрез цезарово сечение, добре е да минат най-малко две години, преди отново да забременеете. Ако първото раждане е било вагинално, второто може да е най-рано след година и половина.
Основната разлика между вагиналното раждане на първото и на второто дете е продължителността на двете фази – на разкритието и на изгонването на плода.


Разкритие
При първескини средната продължителност на фазата на разкритие е около 14 часа, въпреки че при някои продължава до 24 часа. Когато жената вече е раждала, тази фаза трае малко повече от 8 часа.
Най-дълга е първата част на разкритието. През нея шийката на матката се разширява до 2 см в диаметър. При второ раждане до този етап се стига след около 5 часа. Ако обаче няма предшестващо вагинално раждане, времето може да се удължи до 8 часа.
Малко по-бърза е втората, „активна” част на фазата на разкритие. При второ или следващо раждане шийката на матката се разширява от 2 на 10 см за по-малко от 2 часа. Обикновено при първескини за това са нужни над 5 часа.

Изгонване
Ако първото раждане е протекло по естествен път, фазата на изгонването на бебето при второто раждане е по-кратка. Първия път този процес продължава 30–60 мин, а втория може да завърши за много по-кратко време.
Въпреки че всяка жена и всяко раждане са различни, от началото на контракциите до благополучния изход минават 9–13 часа при първескини и 4–8 часа при повторно раждащи.
След вагинално раждане вероятността от разкъсвания е по-малка и необходимостта от епизиотомия (разрез на перинеума, улесняващ излизането на бебето) също е по-малка. Хирургична манипулация се прилага изключително рядко.
Раждащата за втори път умее и по-добре да се владее. Тя знае пътя на процеса и се опитва да помага на бебето си по-ефективно. Все пак имайте предвид, че няма две напълно еднакви раждания. Ако сте родили чрез цезарово сечение, но не се появят същите обстоятелства за него, няма причина второто раждане да е пак чрез секцио.

Възстановяване
Дотук изброихме повече плюсове за раждащите втори път. Когато става дума за възстановяването обаче, второто раждане има някои негативи, които са неблагоприятната страна на следващата бременност. Болките след раждането са по-силни, защото мускулите на матката са по-разтегнати и по-трудно се съкращават до предишното си състояние. Нужно е повече време за заздравяване на разреза след евентуална епизиотомия, защото той е върху друга рана (ако се направи на същото място).
Тъй като влагалището е загубило еластичността си, в първите дни след раждането може неволно да изпускате урина. Спокойно! Това е временно.
Подходящи за състоянието ви ненатоварващи упражнения ще помогнат да се възстановите възможно най-скоро. Те ще заздравят перинеума, коремните мускули и мускулите на гърба. Така пак ще се изправите на крака и ще влезете в добра форма, за да се грижите за второто си бебе.

„9 месеца”