Как се провежда известното хомеопатично интервю, когато пациентът е бебе?

В тези случаи интервюираният е майката. Обикновено се започва с въпроси за периода на бременността. Дали през 9-те месеца майката е преживяла стрес, дали е приемала лекарства… Важно е и как е протекло самото раждане – имало ли е трудности, като увита пъпна връв на бебето, употреба на форцепс и т.н. 


Ако проблемите на бебето са свързани с колики, хомеопатът се интересува дали например то се успокоява, когато някой го вземе на ръце, има ли поза, в която се чувства по-комфортно. Как плаче бебето, също е важен сигнал. Проучване, направено от хомеопати в Индия чрез записи на плача на кърмачета, установява, че има 39 вида бебешки плач. Важни симптоми, които се вземат предвид за определяне на правилната терапия, са дали бебето връща много храна, след като се е наяло, има ли спокоен сън и т.н. 

Във възрастта до 1 година детето е силно свързано с майката, затова от значение за хомеопата е и как се чувства тя. Любопитно е, че много хомеопатични препарати, които са предписани на една майка, влияят добре и на нейното бебе.

Д-р Ирена Маждракова, лекар хомеопат и семеен терапевт – София