През 9-те месеца е забранено да пушите, да пиете алкохол, не бива да вдигате тежко и да се натоварвате прекалено със спорт, не бива да подстригвате косата си и да се пипате по лицето, след като нещо ви е стреснало, да избягвате кафето, високите токчета, да не ходите на сауна, фитнес, масаж...


Списъкът с нещата, които „не трябва“ да прави бременната жена, са безброй. Някои са строга лекарска заповед, други могат да се впишат в графата „бабини деветини“, а трети са резултат от презастраховане и некомпетентност.

С надеждата да разбие едно от тези табута и да отмени забраната на масажа се обърнах към Цветелин Мишовски, специалист рехабилитатор, който работи в областта на ароматерапията и Аюрведа, собственик на лицензиран център за обучение на професионални ароматерапевти. Той повдигна завесата и обясни колко много неща всъщност са позволени на бременните дами.

Магията на масажа
Ако имате приятния навик веднъж седмично или месечно да посещавате студио за масаж, добрата новина е, че не само не е нужно да се отказвате от него, а напротив – сега той ще ви е по-полезен отвсякога. Дори да не сте от честите клиенти на тези салони обаче, помислете дали няма начин да включите подобна „глезотия“ в програмата си. Приемете го като необходимост, която вашето състояние изисква. Защото масажът помага да се справите с четири от най-неприятните симптоми на това иначе прекрасно за всяка жена състояние.


 Масажът значително облекчава неизбежните болки в гърба и в кръста. Тези части от тялото определено заслужават специална грижа, защото именно на тях се пада трудната задача да държат фигурата изправена въпреки промяната в центъра на тежестта.
 Масажът би могъл напълно да се пребори с отоците и с неприятното чувство на тежест в областта на краката.
 Масажът влияе изключително позитивно върху крехкото психо-емоционално състояние на бременната. Помага й леко да понася честите депресивни състояния, да е по-тонизирана и свежа.
 Редовният масаж с висококачествени продукти може да предотврати прекомерното изсушаване и разтягане на кожата и чрез него да се избегне появата на стрии.
Масажът има и още един доста любопитен позитивен ефект. Много бременни споделят, че докато трае процедурата, усещат приятното въздействие и върху бебето в корема си. Живеейки в “басейна”, то чувства всяка емоция на майка си и логично по време на масажа, оздравяващ организма и тонизиращ психиката й, човечето също се успокоява.

Специфики
За да бъде всичко наред при тази процедура, разбира се, има две условия. Първо, задължително трябва да получите позволение от своя личен акушер-гинеколог. И второ –  терапевтът, в ръцете на когото ще се поверите, трябва да е професионалист с медицинско образование, който има опит с масаж на бременни. Това е важно, тъй като работата с жените през този период има някои специфики. Например подходящата обичайна легнала по корем поза не е удобна за тях. Опитният терапевт ще ви предложи да легнете странично и внимателно ще работи първо с лявата, после с дясната половина на тялото ви. Ако масажистът ви настани в друга поза, например да седите на стол, имайте едно наум, че той не само не е достатъчно подготвен, но и масажът няма да постигне търсения отпускащ ефект.
През този период за освобождаване на тежестта в краката много подходящи са водните процедури. Лимфният дренаж (специфична масажна техника, стимулираща циркулацията на лимфата) също действа много добре. Чрез този вид масаж се освобождават задържаните течности (основно в областта на краката).
Забравете обаче рефлексогенния масаж на ходилата. Макар да е много приятен, той оказва влияние на различни точки в организма и може да доведе до нежелани контракции.
През 9-те месеца масажът против целулит също не е препоръчителен. Процедурите, насочени срещу този често срещан при дамите проблем, могат да се подновят след раждането. Даже и тогава обаче, в случай че майката кърми, трябва да се внимава с ароматите и кремовете, които се използват, тъй като някои от тях могат да не са приятни за бебето.
Ако специалистът е и рехабилитатор, той може да ви подготви и комбинация от упражнения за бременни. Най-добрата грижа е комбинацията от масажи и гимнастика. Йогата също е подходяща.

Ароматерапия и бременност
Когато става дума за масаж, ясно е, че при него се използва дадено масажно масло. Може ли обаче през бременността то да е продукт на ароматерапията? Докато някои „специалисти“ тотално отричат тази възможност, Цветелин Мишовски разби и забраната. Поне отчасти. Оказва се, че ароматерапевтичните масла са комбинация от два елемента: студено пресовани и етерични масла.
Студенопресованите се добиват от ядката на растението и прилагането им няма никакви противопоказания, независимо дали се прави на бременна жена. Такива са бадемовото, сусамовото, маслиновото (зехтин), маслото от жожоба и от пшеничен зародиш. Всички те действат много овлажняващо и подхранващо, поддържат еластичността на склонната към изсушаване кожа на бременната и са чудесна превенция срещу стрии.
Етеричните масла са концентриран екстракт, извлечен от билка или цвете. Тяхното прилагане трябва да е по-внимателно, тъй като действат силно стимулиращо на сетивата и организма и могат да предизвикат контракции. Забранени за бременни са екстрактите от мента, евкалипт, босилек, хвойна, салвия, лимон, кипарис. Има обаче няколко леки етерични масла, които в по-ниска концентрация оказват благотворно влияние на бременната. Успокояващо действат лайка, лавандула, розово масло, мандарина.
Ако решите да се възползвате от ароматерапевтичните масла обаче, независимо дали сте в специален салон, или сте решили да ги купите за домашна употреба, важно е да ползвате сигурен продукт. На опаковката на истинските масла трябва да е указано, че продуктът е „100% натурален“, „органичен“ или „био“. Цената също е ориентир – 200 мл натурално масло не може да струва под 15 лв. Разликата между природната емулсия и синтетичното, произведено в химическа лаборатория, мазило е, че чрез кожата истинското масло навлиза в организма, има дълготраен ефект, действа оздравяващо и тонизиращо, докато имитацията само овлажнява горния слой в момента на масажа.
И докато избирате точно какъв тип масаж да предпочетете, колебаете се и какъв масажен продукт е най-подходящ за вашето тяло и вкус или търсите добър специалист и салон, в никакъв случай не позволявайте да ви завладее чувството на вина. Вие сте в един от най-специалните периоди от живота си и имате пълното право да се чувствате приятно и в кожата си.
Е, не че след края на бременността трябва да се откажете от удоволствието на масажа... Тогава той ще ви съдейства да върнете формата си, ще ви помогне да избегнете следродилната депресия, да сте  усмихната мама и очарователна съпруга.

Ани Кашкавалджиева