Понякога менструацията се придружава от различни оплаквания като болки в корема, в кръста и главата, свързана е с промени в настроението, поради което жената не се чувства особено щастлива от редовното й настъпване средно на 24 до 38 дни от пубертета до напреднала възраст и разглеждането й като естествена част от живота.

Какво се случва преди менструацията

Всеки месец през плодовития период на жената узрява по една яйцеклетка в яйчника й. През тръбата тя достига до матката. Яйцеклетката е годна за оплождане през периода от 12 до 24 часа. Ако се стигне до оплождане, оплодената яйцеклетка се загнездва в матката. За тази цел още през периода на съзряване лигавицата на матката се подготвя в яйчника. Само добре конструираната и достатъчно кръвоснабдена лигавица на матката предлага на оплодената яйцеклетка оптимални условия за загнездване и за създаване на връзка с маточното кръвообращение. Така през целия период на бременността тя се снабдява с необходимите хранителни вещества. Опростено казано, добре кръвоснабдената маточна лигавица охранява и снабдява започващия нов живот.

Какво се случва, ако не настъпи бременност?

Чрез отделянето на ненужната повече маточна лигавица лигавицата на матката, образно казано, се почиства. След менструацията матката се намира в началото на ново изграждане, за да осигури условия за вгнездяване на оплодената яйцеклетка. Женското тяло предлага на оплодената яйцеклетка най-добрите условия за създаване на нов живот. Колкото и жените да не са във възторг от ежемесечния си цикъл, той създава нужните предпоставки за възникването на новия живот в тялото им. Колебания в продължителността и появата на менструацията без наличие на бременност дават насоки за евентуални нарушения в някои части на организма.

Чудото на оплождането

Оплождането на яйцеклетката е едно малко чудо. Много и различни фактори се включват, за да може накрая на бял свят да се появи бебето.

Овулацията

През първата половина на женския цикъл в яйчниците узряват до 100 фоликула (яйчени мехурчета). По правило само един от тях се развива до зрял фоликул. Около 14 дни след последната менструация, или около средата на цикъла, се стига до овулацията. От фоликула се изтласква зряла яйцеклетка, която тръгва през яйцепровода.

Оплождането

Около 12 до 24 часа след овулацията яйцеклетката е готова за оплождане. През яйцепровода (тръбата) яйцеклетката стига до матката. През това време тя може да бъде оплодена от сперматозоид. Чрез сливането на яйцеклетката и сперматозоида се получава зигота (оплодена яйцеклетка). Зиготата се дели многократно.

Образува се малка купчинка  от клетки

 клеткиОколо 4 дни след оплождането се получава морула. Тази клетъчна купчинка се състои от около 16 до 32 клетки. Клетките се делят на ембриобласти и трофобласти. От многократно разделената яйцеклетка се образува зародишният мехур (ембрионалният мехур). Той се състои от вътрешна клетъчна маса (ембриобласт) и външен клетъчен слой (трофобласт).

Зародишът

От вътрешната клетъчна маса (ембриобласта) се образува зародишът (ембрионът). Външният клетъчен слой се свързва с маточната лигавица. Около шестия ден зародишният мехур се вгнездява в матката. Жената е бременна.