Месото не е абсолютно необходимо, но жената, която очаква дете, не бива да се лишава от мляко, млечни продукти и яйца. Ако сте вегетарианка, добре е да знаете, че четири хранителни вещества са особено важни за бременните.

Белтъци
Докато бебето расте в утробата, неговият организъм образува невероятно количество нови клетки. Изграждащият материал на тези клетки са белтъците, затова майчиният организъм не бива да се лишава от тях.

 

 

 • Не ограничавайте млечните продукти. На ден консумирайте най-малко ¼ л прясно мляко, кофичка кисело мляко, две-три парчета сирене (150 г). Добре е да са нискомаслени.
 • Включвайте в менюто си богатите на белтъчини бобови растения – леща, боб, грах. Седмично са нужни две порции от тях под формата на яхния или салата.
 • Големи количества белтъчини се съдържат и в пълнозърнестите храни и в яйцата. Затова консумирайте пълнозърнест хляб и мюсли и около три яйца седмично.
 • Най-добрата комбинация за вас са белтъчините от картофите и яйцата или от зърнените храни и млякото. Те доставят висококачествен материал за изграждането на клетките, който се усвоява лесно от организма.

  Желязо
  То е незаменимо за транспорта на кислорода в кръвта и за добрия тонус. За да се развива правилно, нероденото се нуждае от желязо. През бременността потребностите от този микроелемент се удвояват. Ако сте вегетарианка, може да се стигне до недостиг, тъй като организмът усвоява по-слабо желязото от растителните продукти. Богати източници на желязо са просото и овесът (най-добре сутринта закусвайте овесени ядки). Освен това включвайте в менюто пълнозърнести продукти, пресни растителни подправки, кайсии, сусам и ядки.

 • Витамин С помага на организма да усвоява по-добре желязото от растителните храни. Затова сутрин пийте чаша прясно изцеден портокалов сок към закуската от мюсли, а към обяда прибавете чушки и броколи.
 • Не забравяйте, че черният чай, кафето и прясното мляко блокират усвояването на желязото. Затова пийте кафе около час след закуската.
 • Контролирайте редовно стойностите на желязото в кръвта. Понякога се налага допълнителен прием на желязо под формата на железни препарати. Това ще определи вашият лекар.

  Витамин В12
  Този витамин участва в образуването на новите кръвни клетки и в усвояването на белтъците от организма. Нуждите от него през бременността се увеличават 1 ½ пъти. Витамин В12 се съдържа главно в животински продукти.

 • Ако всеки ден консумирате млечни продукти, си набавяте достатъчно витамин В12.
 • Две-три яйца седмично също попълват нужните запаси от този витамин.
 • В маята също се съдържа витамин В12 (например като добавка от няколко трохи към супата).

  Йод
  Той е особено нужен, ако не консумирате риба. През 9-те месеца потребностите от този микроелемент са 1 ½ пъти по-големи. Хормоните на щитовидната жлеза използват йода за образуването си, а тези хормони регулират растежа на плода.

 • Два пъти седмично консумирайте морска риба.
 • Използвайте йодирана сол.
 • Консултирайте се с лекаря дали не се нуждаете от допълнителен прием на йодни таблетки.

  Две големи предимства
  Преди раждането – недостигът на фолиева киселина при вегетарианките се среща рядко. Който не яде месо, посяга по-често към плодове и зеленчуци. От това има полза бебето в утробата, тъй като скоро след зачеването фолиевата киселина помага за правилното му развитие – тя намалява риска от аномалии на гръбначния мозък.
  След раждането– кърмата на вегетарианките съдържа по-голямо количество ненаситени мастни киселини, които предпазват бебето от инфекции.