Какво може? На пет месеца детето става все по-подвижно. То може по-лесно да се обръща от гръб и на двете си страни. Сега може да се появи и едно ново постижение – то променя позицията от гръб по корем. Това е и първото негово самостоятелно придвижване в пространството.
На тази възраст детето рита с двете крачета, може да разгъва коленните стави, стъпалата му са подвижни. В положение по корем се подпира добре върху предмишниците, като успява да прехвърля тежестта си върху едната ръка, за да освободи другата и да я придвижи напред.


Детето все още не може да седи стабилно – залита на едната или на другата страна. То обаче може да се подпира и да изнася ръцете си напред.
С пръстите на ръцете си малчуганът опипва тялото си, може и да хваща предмети по-бързо и по-здраво, да ги пуска. Често ги лапа.

Тоx гука, смее се и издава някои звуци. Образува нови звукосъчетания, като ра, ре, да, де, го... и все по-често ги свързва в срички като да-да-да, де-де-де...
Петмесечното дете чува добре и се обръща към източника на звука. Разграничава различните звуци и ги познава, когато отново ги чуе. Проявява предпочитание към някои от тях. Плаче силно, ако се нуждае от вашето внимание или иска нещо.

Светът е мама!
Детето познава отлично лицето и гласа на мама. Показва обаче, че има нужда да общува и с други, обръща се към този, който му говори. Дори и да не ви вижда, само като чуе вашия глас, се оживява, смее се с глас при закачка. Плашат го, а понякога и го разплакват силните звукове.
От тази възраст детето преживява болезнено раздялата с мама. Вече никак не му е безразлично кой ще се грижи за него. Както досега, то се нуждае най-много от вашата нежност и обич. Детето свиква и с други хора освен с вас, но отношението му към тях се определя от това доколко са дружелюбни към него.

Хранене през петия месец
Кърмете (хранете) вашето дете 5 пъти дневно през 3 ½ часа. През петия месец то наддава 500–750 г и пораства с около 2 см.

Схема на въвеждане на немлечна храна,
одобрена от Министерството на здравеопазването

II месец – плодов сок (избягват се ягоди, грозде, сливи, цитрусови плодове). Дават се 30 мл 2 пъти между храненията
IV месец – пюре от зеленчуци с мляко
V месец – млечно-плодов кисел или инстантни детски каши; през ден по ¼ твърдосварен жълтък
VI месец – месно-зеленчуково пюре
VII месец – попара със сирене, настърган плод
VIII месец – 30 мл супа или бульон на обяд преди зеленчуковото пюре
X–XII месец – преминаване към т.нар. преходна храна

Според водещи български педиатри до 6-ия месец бебето може да е само на кърма. Ако обаче тя не му е достатъчна, се дава неин заместител. Някои специалисти съветват до тази възраст да не се включват плодов сок, млечно-брашнена (инстантна) каша или млечно-зеленчуково пюре. Световната здравна организация също препоръчва детето да е на кърма (заместител) до 6-ия месец. Консултирайте се с вашия педиатър кой режим на хранене е най-добър за детето ви и откога да започнете захранването.

Как да му помагате

  • Активно играйте с детето. Това занимание има огромно значение за неговото психично развитие.
  • Осигурете му просторен терен за бодърстване.
  • Предлагайте му пластмасови и гумени играчки в ярки цветове и с различна форма.
  • Не го оставяйте да скучае и бездейства.

    * Съветвайте се с вашия педиатър дали да включвате в менюто на детето си сок, млечно-плодов кисел или инстантна каша.