Детето ми се роди с едно тъмночервено петно. Лекарят ми каза, че това е хемангиом. Ще изчезне ли и кога? Нужно ли е някакво лечение? Ю. Б. Шумен

През първите няколко седмици след раждането при около 4% от бебетата се развива хемангиом. Това доброкачествено, виолетово-червено разрастване на кръвоносни съдове често е в областта на главата и лицето, но и на други места по тялото.


Повечето хемангиоми имат типично протичане. Те започват като малки възелчета или дребни светлочервени петънца, нарастват в продължение на три до четири месеца и след първата година постепенно изчезват. Като правило растат бавно. Но има хемангиоми, които се увеличават стремително и за няколко дни или седмици достигат големи размери. В такива случаи детето се нуждае от пластичнохирургично лечение. Ако хемангиомите се развиват в близост до очите или до дихателните пътища, те се съпровождат с опасност за зрението, респективно дишането.
Затова е рисковано да се разчита, че хемангиомите ще изчезнат от само себе си. Консултирайте се с дерматолог при всяка промяна на кожата на бебето.