Сигурно след раждането на детето денят ви е изпълнен със задължения и нямате минутка за себе си. Късно вечер след като вече най-сетне сте в леглото, започвате да изброявате наум какво ви предстои през следващия ден. Задачите са толкова много – ще се справите ли?

Честно казано, много малко са хората, които успяват да свършат всичко, което са планирали. Още по-малко пък са тези, които могат да отделят миг за себе си – за удоволствия и глезене. Социолозите твърдят, че днес грижите за децата отнемат 50% повече време, отколкото в началото на 60-те години на предишния век.

Младите майки се стремят да вършат едновременно много неща. Свръхпретовареният план понякога води до силен стрес. Добрата организация не означава да се оползотворява всяка секунда. Постарайте се да използвате пълноценно времето, но като извършвате всяка дейност по-спокойно. Така и задължителната, и волната ви програма ще ви доставят удовлетворение. Да пестите времето, не е някаква дълбока философия, а преди всичко форма на самодисциплина. При добро желание можете с лекота да усвоите тази форма.

Съветваме ви да намерите малко време да прочетете някои съвети как да се предпазите от пълното физическо и психично изтощение.

Степенувайте задачите
Не е правилно всяка задача да е № 1. Спокойно анализирайте кое е най-важно за вас, за детето, за дома. Отделяйте време за основните неща, а второстепенните могат и да почакат. Ето как ще си осигурите малко свободни часове (или минути) за някоя спешна работа или за срещи с приятелки на кафе.

Консултирайте се с биологичния часовник
Ако сте нощна птица, не планирайте за ранната сутрин задължения, които изискват много време и усилия. В тези часове ще сте сънлива и трудът ви няма да е спорен. Най-добре е да оставяте повечето работа за следобедните часове.
Наситената с дейности сутрин е за тези, които по това време на деня са бодри и енергични. Съобразете плана си с биологичния ви часовник. Така няма да прахосвате двойно повече усилия за една и съща дейност.

Планирайте от вечерта
Създайте си навик вечер, след като поставите детето да спи, да напишете плана си за следващия ден. Да, сигурно всичко е в главата ви, но все пак, изписвайки на листа задачите, ще можете отново да класирате кои са приоритетни и кои не са. Разбира се, добре е в този план да отбелязвате дори по-незначителни дейности – телефонни разговори, проветряване на стаята... Постарайте се да запълвате само около 60% от времето си. Останалото запазете за резерва. Вечер отмятайте изпълнените задължения. Всичко свършено ще ви носи удовлетворение, а и чрез плана ще се убедите, че сте успели да отделите 1–2 часа и за себе си.

Стимулирайте и други да се изявяват
Ако сте от жените, които смятат, че нищо не може да им се опре и че могат да носят всичко върху гърба си, положително няма да имате минута свободна. Добре е да се поразтоварвате, за да не се изтощите до краен предел. Защо не прехвърлите някои от задълженията си на други – на любимия, на някоя от бабите, на домашна помощничка... Ако го направите, не забравяйте, че всеки има свой “стил”. Не бъдете прекалено взискателна и не гледайте свършеното под лупа. Още по-зле ще постъпите, ако критикувате таткото, че не е измил чиниите както трябва, че не е почистил с прахосмукачката в ъглите и пр. Вместо да следите как се изпълняват поръчките ви, вземете душ, посетете фризьорката или козметичката. Със сигурност резултатът ще ви насърчи да се отървете от част от домашните задължения. Когато това стане постоянна практика, ще подскажете на близките си с колко много работа сте била натоварена.

По-малко вещи, повече свободно време
Освободете дома си от многото вещи. Това ще намали част от дейностите ви. Всеки предмет понякога “гълта” време. Ако не сте използвали някоя вещ повече от три години, тя изобщо не ви трябва. Не проявявайте сантименталност към предметите – животът постоянно носи придобивки.
Подредете шкафовете и гардеробите. Изхвърлете от тях ненужното. Не бързайте да запълвате освободеното пространство с нови вещи. Задължително сортирайте дрехите – прибирайте тези от тях, които не са за съответния сезон.

Редът е голям помощник
След като използвате някой уред, не го оставяйте където ви падне. Прибирайте го на точно определено място, за да можете бързо да го намерите, когато ви потрябва. В противен случай постоянно ще губите много време за търсене. Въвеждането на ред е сложно в началото. Поддържането е по-лесно и става навик. Добре е да предадете този урок и на детето си. Не очаквайте, че от най-ранна възраст ще го възприеме...

Телефонът – приятел или враг?
Сред “крадците на време” безспорно е и телефонът. Това особено се отнася за мобилния, тъй като той постоянно е с вас. Когато искате да свършите нещо бързо и спокойно, по-добре го изключвайте. Научете близките си вместо да водят дълги разговори с вас, да ви изпращат кратки съобщения. Така ще освободите доста минути за по-приятни дейности.
Не се укорявайте, ако понякога ви се струва, че губите времето си с нещо безсмислено. Човек (особено младата майка) има нужда и от това. За предпочитане е малко да помързелувате, отколкото постоянно да се преуморявате.