Мама и татко често не знаят как правилно да носят бебето и се притесняват, когато го поставят в самар, кенгуру, шал... че на него ще му е комфортно. А има доста съвременни начини бебето да е на разходка с родителите си, без да се ползва количката...

Шалът (слинг)
Един от най-модерните помощници за носене на бебето е шалът. Вече се предлагат модели от различни материи, както и в различни разцветки. С шала бебето може да се привързва пред корема, на гърба или на хълбока на родителя. Стегнато тъканият слинг перфектно прилепва към тялото на майката и на бебето. Той може да се ползва от най-ранния бебешки период почти до постъпването в детската градина. В началото е нужно малко “обучение” как да се връзва. Най-добре е някой с опит да покаже как се прави това.Как се връзва. Най-удобно е да се използва кръстосаното замятане, при което много важно изискване е завързването да е правилно. След кратко упътване родителите овладяват този начин на носене и се чувстват удобно и сигурно, а бебето е в комфортна и безопасна позиция.
Опасно ли е, ако завързването е неправилно? Здравото бебе се намества правилно и при неоптимален начин на носене. Но все пак най-добре е да се получи съвет от някой, който има опит в носенето. В противен случай бебето няма да може да се ползва от многото предимства на този метод, но вероятно и мама скоро ще се откаже от приспособлението поради болки в гърба. В началото най-честите грешки се дължат на хлабаво завързания шал или на много тясното дъно (частта на шала, която е под дупето), при което крачетата на бебето се люлеят надолу.

Как се познава кое е добро? Дъното, върху което седи детето, се простира от едното коляно до другото. При това колената на детето приблизително са на нивото на пъпа, а дупето е малко по-надолу. Гърбът се подпира така, че да образува лека дъга, без бебето да се свлича, дори и когато спи. Бебетата заемат тази позиция от само себе си, когато ги вдигат нагоре. Тя се приема за особено удобна и безопасна.

Да се носи ли с лицето напред? Неудобството в такива случаи е, че бебето по-скоро виси, отколкото седи. Гръбнакът му се преразтяга, ръцете и краката му висят надолу, без да се създава напрежение на мускулите. Цялата им тежест се поема от тясното дъно на приспособлението за носене. Ако мама или татко искат детето да разглежда света около себе си, могат да го носят на хълбока си със слинг или на гърба си.

Пречи ли носенето в шал на развитието на самостоятелността? Няма основания за такива опасения. Всяко дете идва на света с вътрешен порив да стане самостоятелно. Това развитие не може да се спре с носенето в приспособление.

Има ли бебета, които не искат да ги носят в шал?
И на този въпрос отговорът е отрицателен. Ако детето, поставено в шал, мрънка, причините са други – някой възел или катарама – го притиска. Или е недоволно от позицията си. Тя може би му пречи да гледа. Често причините за недоволството са най-банални – глад, колики или пълни пелени.
Дали децата, които много често са носени в шал, по-късно прохождат? Няма такава зависимост. Този метод дори благоприятства двигателното развитие на детето. Чрез леките движения то постоянно получава сигнали за положението на тялото си в пространството, които ефективно стимулират активността на мускулатурата. А това е нужно за бъдещото изправяне на детето. Носенето в приспособление тонизира и органа на равновесието и помага на детето да добива възприятия за собственото си тяло. Подпомага го и в способността му да преработва и да координира различни сетивни сигнали, особено нужни за пълзенето и прохождането.

Вярно ли е, че носените в шал бебета плачат по-малко? Да, вярно е. Има две изключения – носенето не помага да се съкрати продължителният плач вечерно време и да се намали общото време на плача при тези, които са по-ревливи. То обаче е голямо удобство, защото родителите не оставят детето си само, а така и те са по-мобилни.

Съдейства ли носенето за привързаността между децата и родителите? Във всеки случай то се отразява благоприятно. Чрез близкия телесен контакт както при родителите, така и при детето се отделят хормони, които засилват връзката помежду им. Освен това мама и татко непосредствено усещат кога детето им е напрегнато и кога е спокойно, от какво се интересува, от какво се плаши... Така може да реагират, преди то да заплаче.

Полезно ли е за детето, ако предимно го носят с приспособление? От гледна точка на еволюцията бебетата се раждат с програмирано очакване да бъдат носени. Затова според някои ортопеди носенето в приспособление се поощрява, независимо дали бебето се носи пред корема, на гърба или на ханша. Най-важни са телесният контакт и това, че детето е в движение заедно с родителите си.

Свободен избор
Родителите не бива да се подлагат на натиск по въпроса за носенето на бебето. Повечето все пак избират удобството на детската количка. А който разполага и с едното, и с другото, решава според ситуацията кое да използва. Бебетата лесно се приспособяват. Поколения деца са израснали здрави, носени в различни, далеч по-примитивни приспособления. Поколения обаче също са пораснали здрави, защото родителите им са подхранвали близостта с песни, игри, гушкане…

“9 месеца”