Времето се позатопли и докато в съседната стая вашето малко съкровище спи спокойно, все по-често ви налягат приятни мисли за море, плаж и пълно мързелуване. Но освен с много положителни емоции лятото е свързано и с нашествието на множество насекоми, които като че ли жадно чакат да се впият в нежната кожа на вашето мъниче. Добре е предварително да се подготвите за неравностойната борба с тях.

Комарите са известни досадници, от които няма спасение. Те обичат фината и добре кръвоснабдена бебешка кожа. Затова не се чудете, ако някоя сутрин намерите бебето си цялото изпохапано и на червени плюски. Ухапванията не винаги са безобидни. Ако детето разчеше мястото, където досадното насекомо е забило хоботчето си, може да се получи инфекция. Комарите могат да пренесат и малария. Освен всичко жуженето им нарушава съня на бебето и то ще се буди много по-често. Ето защо добре е да предприемете необходимите мерки, за да ограничите посещението им в дома ви. Магазините предлагат разнообразни средства за борба с тях. Едно от най-изпитаните бабешки “оръжия” е паничката с оцет, поставена до леглото… Това, разбира се, е само за тези, които издържат на специфичната миризма.

Повечето майки не могат да устоят на мамещото слънце и пускат детето си да играе навън по цял ден. Кърлежите обаче дебнат навсякъде. Ухапването от тях винаги е опасно, защото могат да причинят заболявания. Кърлежите са преносители на тежки инфекции като хеморагична треска или възпаление на централната нервна система. Буболечките проникват в човешкия организъм през кожата. Те най-често живеят на места с много трева – любимо място и за малчуганите. Когато кърлежът се впие в детската кожа, главата му остава вътре, а отгоре се показва само черното коремче. Обикновено кожата наоколо е зачервена, понякога има и гной. Кърлежът трябва да се извади цял и възможно най-бързо след ухапването. Мястото се намазва добре с мазнина (най-подходящо е олиото), паразитът се хваща с пинцета и с леки въртеливи движения бавно се изважда навън. Най-добре е манипулацията да се извърши от лекар, който ще се справи бързо и прецизно и ще обработи засегнатото място.

Осите, пчелите и стършелите не са толкова досадни, но ухапването им винаги е много болезнено. Те също са голяма заплаха за децата. Ужилването е съпроводено не само със силна болка, но и с подуване и зачервяване. При бебетата тези симптоми са по-изявени, защото кожата им е по-чувствителна. Сигнали за обща интоксикация ще се появят, ако малчуганът е ухапан на много места. Веднага потърсете лекарска помощ! Обикновено жилото на насекомото се отстранява и кожата се намазва с амонячна вода (вода и амоняк в съотношение 1:4) или със светлорозов разтвор на калиев перманганат. След това на мястото се поставя студен компрес.