От учебниците по физика си спомняме, че калорията е топлина. Много от нас панически се борят с нея и денем, и нощем, даже и на сън, защото знаят, че тя има пряко отношение към излишните килограми.

Що е то?
Учените са направили прост опит. Поставили са ястие в специален съд, наречен калориметър, и са го изгорили при определена температура. Калориметърът отчел отделената при изгарянето топлина. Тогава върху етикета на същия хранителен продукт се отбелязала неговата калорийна стойност, т.е. топлинната му енергия. Написаното ккал (килокалории) означава, че в 1 кг от даден хранителен продукт се съдържат n калории. Ако количеството е 400 г, делите ккал на 10 и умножавате по 4.


Защо калориите ви се присънват и упорито ви преследват? Защото те са един от факторите за повишеното телесно тегло и за нарушаването на енергийния баланс в човешкото тяло. Постоянно тегло може да се поддържа, когато притокът на енергия под формата на калории, доставен от всички хранителни източници, е равен на изразходваните калории при метаболитната (обменната) и мускулната дейност. Когато тялото е в положителен енергиен баланс, притокът надвишава разхода и остатъчната енергия се съхранява като мазнини и тлъстини.
При изгарянето на 1 г белтъци или 1 г захари се отделят 4 калории, а 1 г мазнини внася в организма 9 калории. Калоричността на поетата храна е равна на количеството топлина, което отделя организмът в процеса на нейното преработване. Ако погълнете 4000 калории, а тялото ви се нуждае от 2500, невидимите свръхкалории се материализират под формата на тлъстини. Непросветените смятат, че без “ужасните” калории животът ще е безкраен празник. Това не е вярно. Калориите са жизненонеобходимо гориво за всяка жива клетка. Благодарение на тях органите работят без почивка и човек диша, ходи, спи, работи... Колкото по-активен е животът ви, толкова повече калории ще изразходвате. Затова режимът за намаляване на телесното тегло винаги включва двете дейности – хранене и физическо натоварване.

Толкова различни...
Калориите са разнообразни.
Полезни калории. Тези калории се съдържат най-вече в плодовете, зеленчуците, рибата, зехтина, птичето месо. За добро или за лошо, трябва да внимавате дори и с консумирането на много плодове, защото фруктозата (плодовата захар), която те съдържат в изобилие, заставя задстомашната жлеза да произвежда повече инсулин. Той пък е генераторът за натрупване на мазнини.
Празни калории. Има и такива калории. Какъв ли е вкусът им? Отговорът е: сладък. Те се намират в храните, богати на енергия, но лишени от витамини и минерали. Ако на организма ви не му достигат хранителни вещества, той ще се опитва да компенсира дефицита не с качество, а с количество. Резултатът ще е трагичен, защото в този случай ще се зареждате с повече енергия от нужната ви. Празните калории са в сладкишите, подсладените газирани напитки, тлъстото месо, чипса, майонезата, полуфабрикатите, пържената храна, в ястията, които се претоплят повече от 1 път.
Минусовите или отрицателните калории. Те активират обмяната на веществата. Тази успешна и много полезна задача за храносмилането са поели зеленият чай и леко лютивият червен пипер. В същата посока “работят” и зелените зеленчуци – спанак, лапад, коприва, киселец, пресен лук, салата, магданоз, копър. Ако всеки ден хапвате около 300 г от тези храни, за 2 месеца ще отслабнете с 5–6  килограма.
Течните калории. Те са забавни, умни и хитри. Любимци са на диетолозите от цял свят, които съветват да “пиете” твърдите продукти и да “дъвчете” течните, т.е. на малки глътки и през зъби да приемате алкохола, кока-колата, подсладения чай и млякото. Така приемът ще се намали, а с това и притокът на калории. Пример: в 500 мл кока-кола се съдържат 300 калории, а в 50 мл водка – 120 калории. Ако дъвчете твърдите храни, ще стимулирате дъвкателния механизъм, който отговаря за усещането ситост. Ако не правите това, този мозъчен център се самоизключва и тогава не се храните, а лапате неконтролируемо голямо количество храна.

Как да намалите горивото?
Не забравяйте, че 100 излишни калории дневно водят до 5 кг повече за 1 година, а всеки 7000 калории, настанени като запас в тялото, са 1 кг тлъстини. Ако искате да стопите 1 кг, трябва да изгорите 7000 калории. Как да го направите? Намалете до минимум енергийната стойност на приеманите храни, без да се лишавате от основните градивни елементи. Увеличете физическото натоварване. Най-здравословният начин е да се свалят 500 г седмично, което означава дневно да изразходвате допълнително 500 калории (250 се изразходват при 30 минути бързо ходене, а още толкова спестявате, ако между храненията не хапвате това-онова).
Друга възможност да се отървете от калориите е да приемате белтъчини, защото за тяхната преработка отива 40% повече енергия, отколкото за смилането на мазнините и въглехидратите. Спете достатъчно – поне 7–8 часа. 65 калории са нужни за 1 час сън, за 8 – 520. Прегръдката на Морфей е и полезна, и “диетична”.
Яжте по-груби и сурови храни. При храносмилането на фибрите (целулозата) се изразходва доста енергия. Най-полезни са пълнозърнестият хляб, морковите (шампиони в тази дисциплина!), зелето и всички плодове с кори (ябълки, круши, дюли, сливи  вишни...).
Пийте студени напитки – чай, мляко. При консумацията им за сгряването на около 150 мл са нужни 30 калории. Ето добър начин да се загуби енергия.
Има риск, ако в стремежа си да отслабнете сведете до минимум калоричността на храната. При консумацията на нискокалорични продукти пулсът се забавя, кръвното налягане спада, телесната температура се понижава и ще станете вяли и сънливи. Лесно ще се уморявате, често ще изпадате в апатия. Ниските нива на калории принуждават черния дроб да изразходва по-бързо гликогена си (запасен въглехидрат) и тогава организмът черпи енергия в 40% не от тлъстините, а от запасите на гликоген в мускулите и в черния дроб. Организъм взема безкомпромисно решение да пести енергия, като забавя обмяната на веществата. Затова стрелката на кантара не мърда в желаната посока. По-малкият приток на енергия от нискокалорични храни намалява и вноса на енергия и производството на хормона летин. Този хормон е “отговорник” за устойчивото тегло, а в същото време стимулира фермента (ензим) липаза, който пък има грижата за натрупването на тлъстини.

Кои са ускорителите?
Кой най-често ускорява обмяната? Силните емоции, водата (1.5–2 л дневно, защото добрите обменни процеси протичат във водна среда, а при липсата й много се забавят), храните, които съдържат йод, активизират работата на щитовидната жлеза. Тази жлеза дирижира обмяната на веществата. Спортът също е ускорител на обмяната. За всеки 5 години заседнал живот завинаги се разделяте с 2–3 килограма мускули. Затова непременно бройте калориите.
Бременната и родилката и особено кърмачката дневно трябва да приемат 2000–2100 калории и да се движат не по-малко от час, час и половина. Запомнете обаче, че борбата с калориите можете да поведете 2 месеца след раждането, ако не кърмите, и 6 месеца след раждането, ако кърмите. Съветвайте се с диетолог, ако искате и вие, и бебето ви да сте здрави.

Д-р Милка Жижанова – Милушева
диетолог