За вас те винаги ще са мама и татко. След като родите обаче, вашите родители влизат в нова роля – на баба и дядо на вашето бебе. Ще успеят ли с вашата помощ да дадат всичко от себе си при отглеждането на внучето?

Вие определяте правилата!
Много баби и дядовци споделят, че да се грижиш за внуците е далеч по-приятно и вълнуващо, отколкото да се грижиш за децата си. Внуците могат да се разглезват, без после да се налага да се търпят хленченията и избухванията им. Звучи приемливо за баба и дядо, но не толкова прекрасно за мама и татко… Как да се справяте с капризно дете, което е прекарало деня с баба и дядо и е било център на вниманието, а вие настоявате строгият режим да се спазва?


Неприятно е, ако вашите родители се интересуват повече от собствените си забавления, отколкото от вашето бебе. Баба и дядо могат да са най-умелите педагогични помощници и пример за поведение на вашето дете. Те обаче могат да създават и конфликтни ситуации, дори семейни драми. Как ще се справят с новата си роля, зависи много от техния начин на живот и от характера им. Независимо дали са предани или по-дистанцирани, вие трябва да определяте правилата за общуване с детето. Нека бабата и дядото знаят колко са скъпи за вас и колко много желаете те да са част от живота на малкия човек. Но най-добре е тяхната помощ да се подчинява на вашите условия – все пак вие сте родителят!

Утвърждавайте своя стил
Ако в миналото винаги сте се съобразявали с желанията на вашите родители, сега ще ви е трудно да отстоявате позицията си (избухването и затръшването на вратата не са достойна реакция). Позволявате ли баба и дядо да глезят прекалено малкото човече или да нарушават режима му, когато е с тях, ще объркате напълно вашето дете. Този факт ще ви изпълва с негодувание и възмущение към родителите ви, което никак не е здравословно за семейните взаимоотношения. “Свекърва ми винаги е виждала в мое лице съперница за любовта на своя син Юлиян”, споделя Мария от София, 31-годишна, майка на 7-месечния Калин. “Бащата на Юлиян е починал млад и майка му е фокусирала вниманието си изцяло върху сина си. Винаги съм съзнавала, че тя се чувства самотна и съм правила компромиси. В болницата след раждането на Калин тя дори не попита как съм, а се интересуваше само от… бебето на Юлиян. Обгражда с внимание сина и внука си, а аз като че ли не съществувам. Започна да ми дава съвети за бебето, но аз спокойно й заявих, че ще се грижа за детето си, както смятам за правилно, и че аз и Юлиян се надяваме да уважава мнението ни. Повтарях й това всеки път щом подлагаше на критика моя подход към детето. Надявам се най-сетне посланието ми да стигне до разума й.”


Конфликтите могат да се разпалят и да завалят обвинения, особено ако вие сте изтощена и свръхчувствителна майка първескиня. Когато се сблъсквате с критиката на вашите родители, поемете дълбоко въздух и си напомнете, че правите най-доброто за вашето дете. Повтаряйте на бабата и дядото колко са нужни и любими, но постъпвайте, както вие смятате за правилно. Ако майка ви казва: “Когато ти беше малка, аз винаги правех така и така…”, оборете я, че нейните методи за отглеждане на дете са остарели с 20–30 години. Важно е вие и вашият партньор да сте единни в поведението към родителите си. Така на тях ще им е трудно да ви настройват един срещу друг.

Сигналът за помощ идва от вас
Какво да правите, ако баба и дядо не чукат на вратата ви през всеки 5 минути и не изтръгват детето от ръцете ви? Повечето възрастни хора с най-голямо желание се посвещават на внуците си. Но има и такива, които се държат по-дистанцирано. Вероятно го правят от такт – да не пречат. Ако родителите ви са в тази категория, вероятно чакат вие да направите първата крачка и да получат ясен сигнал, че имате нужда от помощта им.
“Родих със секцио и отначало мислех, че никога няма да се възстановя”, споделя 28-годишната Радослава от Варна, майка на 6-месечната Виржиния. “Майка ми беше до мен през цялото време. Тя страда от артрит и не можеше да се грижи и за бебето. Свекърва ми е много жизнена и щеше да е чудесно да разчитам на нейната помощ. Тя обаче не си предложи услугите, а и аз не я помолих. По-късно разбрах, че е искала да го направи, но се е притеснявала да не досажда на мен и на майка ми.”
Още отначало решете какво ще искате от бабата и дядото и разберете какво те са готови да правят, за да са полезни. Например, ако смятате да се върнете на работа, дали ще могат да се грижат за внучето си, или ще трябва да търсите алтернатива. Не е нужно да обсъждате само практически въпроси. Може заедно да обсъдите приемат ли възгледите ви на родител например? Бабата и дядото могат да смятат, че няма нищо лошо да възпитават с шамарчета, но ако вие сте против този подход, те трябва да приемат мнението ви. Няма нищо нередно и в това баба и дядо да угаждат на внучето си. Но ако позволяват на детето да прави нещо, което вие му забранявате, това ще породи у него объркване и то ще се настрои срещу вас.
След като бебето се роди, повече отвсякога имате нужда от родителите си. Ако отношенията между вас са искрени и обсъждате проблемите открито, нищо няма да наруши хармонията помежду ви.