Да е топло от главата до петите – това е важно правило за децата особено през зимния сезон. Как да се постигне? Когато главата и краката са облечени добре, и останалите части на тялото няма да се преохладят.

Обувки
За топлите пръсти на краката се грижат обувките от естествени материи, които позволяват на влагата да се изпарява, но не я допускат до краката. Така краката остават сухи дори когато палавникът лудува из снежни преспи. Ако освен това са обути с вълнени чорапи и имат достатъчно място (около 10–12 мм над дължината на стъпалото), краката ще останат топли и при ниските температури навън. Не е зле от време на време да проверявате дали краката на детето са добре предпазени от студа. Имайте предвид, че топлите крака са бариера за досадните причинители на простудни заболявания. Тъй като нервните окончания в детските крака не са достатъчно развити, децата често усещат преохлаждането твърде късно.

Шапка
Може навън да е истински студ, но децата, които не могат да понасят шапка на главата си, не се страхуват от него. “Не го искам това. Стяга ме, боде и ми изпотява главата!” – като че ли чувате неговия сърдит тон. Все едно дали ушите ще замръзнат!
Разбира се, не бива да допускате това. Особено важно е да се предпазят ушите, които са податливи на възпаление. Гъстата коса не е достатъчна защита срещу студа. Вярно е, че в сравнение с нежния пух по главата гъстата коса задържа по-дълго телесната топлина, но при продължителен престой на открито главата се охлажда и тази естествена “шапка” не върши работа.

Nota bene!

  • Децата губят много топлина през главата. Причината е, че тя съставлява 18% от повърхността на тялото им, докато при възрастните главата е само 9%.
  • При децата слуховият канал, носната лигавица и сливиците са разположени в непосредствена близост. При набъбването им притокът на въздух се нарушава, което улеснява размножаването и разпространението на вируси и бактерии.
  • На открито кърмачето и малкото дете винаги се нуждаят от шапка. При температура под 5°С ушите на всяко дете трябва да са защитени с нещо топло.