Ако има заплаха, за която различни духовни учения непрестанно предупреждават и която тегне над човека през целия му живот, е да не го споходи участта на Нарцис – митичния младеж, потънал в бистрите води на едно езеро, защото влюбено съзерцавал отражението си в тях.Човек се ражда, без да има представа за собствения си образ. Чрез първите си срещи с огледалото обаче постепенно детето започва да осъзнава и да открива обективната цялост на своето тяло, което има пряка връзка с развитието на Аза. Този процес е известен като „стадий на огледалото”. Той продължава от около 4-ия месец (а според някои психолози от 6-ия месец) до 2-рата година на детето.


Според психоаналитика Жак Лакан, автор на концепцията за „стадия на огледалото”, първите погледи в огледалото имат дълбоко подсъзнателно значение за изграждането на самосъзнанието и самочувствието у малкото дете. Чрез отражението си то за първи път се изправя пред въпроси като „Как ме виждат другите?” (формиране на образа на т.нар. социален Аз) и „Как виждам себе си?” (развитие на личния Аз).

В първите няколко месеца кърмачето не се идентифицира като отделен субект от майката, нито пък като самостоятелна личност от заобикалящата го среда. То не обръща внимание и на поставеното пред погледа му огледало.


От четвъртия месец обаче малчуганът започва с внимание да съзерцава отражението си в огледалото, сякаш радостно приветства появата на друго дете в стаята. Това е началото на фазата, в която детето започва да различава  човешкото лице измежду други обекти, отразени в огледалото. 
В периода между 6-ия и 15-ия месец стадият на огледалото стремително напредва. През първата година на детето играта пред огледалото все още прилича на закачливо общуване с приятелски настроен непознат. Детето целува огледалния образ, играе си с него на криеница, подава му предмети, изпраща му широки усмивки. Постепенно обаче то започва да разбира, че това не е реална личност. В тази фаза съвсем не без значение е ролята на родителя. За да помогнете на детето да проумее загадката на огледалния образ, вместо реплики от рода на ”Кое е онова дете там?”, изпращайте послания като „Това тук си ти, а онова в огледалото е твоят образ” .

Между 21-вия и 24-ия месец мистерията на огледалото вече е окончателно разбулена. В този период детето е способно да разпознае собствения си образ не само в огледалото, но и на снимките от семейния албум.  

Соня Найденова
психолог

В кой етап е?

Изпробвайте два забавни теста, за да проверите точно в кой етап от стадия на огледалото се намира вашето бебе.

Сложете огледалото пред погледа на детето и за няколко минути го оставете само. Без да ви забележи, тихо минете зад гърба му, докато образът ви се появи в огледалото. Ако то не се обърне, за да ви погледне, значи, че му е нужно все още време, докато достигне края на стадия на огледалото.

С червило или с молив за устни нарисувайте върху лицето на малчугана голяма цветна точка. Ако поглеждайки се в огледалото, той направи опит да я докосне или да я изтрие, това е белег, че вече е добил умението да разграничава реалната личност от огледалния й образ.