Трескав ремонт преди появата на бебето… Почти 70% от бъдещите майки искат всичко в дома им да е чисто и обновено преди раждането. Това показва проучване на „9 месеца.” Обзавеждайки детската стая обаче, трябва да сте много внимателни при избора както на мебелите, така и на настилките и тапетите. Какъв да е подът на стаята, където вашето мъниче ще прекарва по-голямата част от деня си, ще играе и ще се учи да ходи? Мокет, теракота, килим или пък ламиниран паркет... Вече може да намерите каквото пожелаете. Има обаче някои особености, с които е добре да се съобразите.Важни подробности
Каквото и да решите, важното е подът в детската стая да е достатъчно топъл, защото веднага щом се научи да пълзи, мъничето ще прекарва голяма част от времето върху него. Изберете настилка, която не е прекалено гладка, но не и много мека, защото след време детето няма да може да движи камиончетата и тракторчетата по нея. От особено значение е подовата настилка да не съдържа вредни вещества и лесно да се почиства. Важно е да знаете, че с порастването на детето най-вероятно ще се наложи да смените и подовата настилка в неговата стая. Докато още е съвсем, малко тя трябва да е гладка и лесно да се почиства. Така, дори и малкото да изхвърли пюрето си, ще може да забършете настилката без проблем с мокър парцал или с гъба. 2–3-годишните обаче се нуждаят от място, на което да играят и да строят замъци. Затова килимът или мокетът е най-подходящ. Не избирайте много дебела настилка, защото в нея може да се загнездят акари и това да предизвика алергия при малкото човече.


Дебел персийски килим
Преди години килимът беше задължителна част от интериора на всяка стая. Сега обаче той все по-малко се използва. Вярно е, че килимът и мокетът имат редица предимства. Те топлят, предпазват от по-сериозен удар при падане и са много подходящи за игра. Тези настилки са звукоизолиращи и много комфортни. Неприятното е, че много лесно остават петна по тях и са доста по-трудни за почистване. Ако живеете в район със силно замърсен въздух, най-добре забравете килима или мокета. Ако купувате този вид настилка, проверете дали не съдържа отровни вещества като формалдехид, азбест или бутадиен. Повечето мокети се залепват, но задължително изберете безвредно лепило.

На кънки по паркета
Основни предимства на паркета и дюшемето са, че са естествени продукти, лесни за поддръжка и дори и да се повредят, могат да се поправят. Тази настилка е топла и дълготрайна. От друга страна обаче, паркетът и дюшемето са скъпи, шумни при ходене – и най-вече при – и много хлъзгави при намокряне. Не бива да забравяте, че дървото е любимо на термитите и е много чувствително към температурни промени и влага. Преди покупката проверете дали не са използвани вредни вещества в състава и в обработката на настилката.


Коркът – само за богати
Въпреки че е малко по-нестандартна, корковата настилка е много подходяща за детската стая. Тя е топла, шумопоглъщаща, регулираща влажността, безвредна, удобна за игра и лесна за поддържане. Единственият й недостатък е, че не е много издръжлива и е прекалено скъпа. Ако я изберете, проучете какви вещества ще се използват при поставянето й. Те трябва да са безвредни.

Балатумът не е само за кухнята
Балатумът е много удобен за игра на детето, еластичен е и поглъща шума. Има всякакви разцветки и може да направите стаята на малкото наистина интересна. При залепянето му не бива да им подвити краища и лепилото, което се използва, да не е опасно.

Защо ви е дърво, когато имате ламинат
Ламинатът наподобява дървената настилка, но е покрит с безцветен лак, поддържа се лесно и е устойчив на натиск и драскане. Той е естествен продукт, много по-евтин от дървото и не оставя следи от цигари или пък други петна. Основният му недостатък е, че бързо се износва, хлъзгав е и веднъж повреден, не може да се поправи. Ламинатът обаче задържа влага и не поглъща шума.

Теракот – защо пък не
Теракотът е натурална настилка, която издържа дълго и много лесно се почиства. Той е сравнително евтин и се предлага в широка гама от цветове. Проблемът е, че е много шумен при ходене, не задържа топлината и детето има опасност да се удари сериозно, ако падне.

PVC настилки – модерното решение
Напоследък все повече семейства решават да сложат този тип настилка, която е много лесна за поддръжка и устойчива на бактерии, гъвкава и еластична. В случай на пожар пламъкът се самозагасва. Основният недостатък е, че PVC настилката не е натурална и изисква много редовна поддръжка. Не задържа топлината и по нея остават петна.
Изборът е голям. Време е да решите...

Марта Свиленова
интериорен дизайнер