За запек се говори, когато червата се изпразват веднъж на 48 часа или ежедневно, но със затруднение. В кърмаческата и в ранната детска възраст една от най-честите причини за запека са грешки в диетата – еднообразно, прекомерно хранене с богати на белтъчини (мляко, сирене кашкавал, яйца, месо) и бедни на целулоза храни (плодове и зеленчуци). Тази предпоставка се усилва при съчетание с млечна или с хранителна алергия.


През първите няколко дни и приблизително до към 6-ата седмица кърмачето се изхожда от 2 до 5 пъти за денонощие. Коластрата има леко слабителен ефект. Ето защо след преминаване изцяло на зряла кърма изхожданията намаляват. Това обикновено става към 6-ата седмица след раждането.

Ако детето е спокойно, храни се добре и поведението му не ви смущава, не бива да се притеснявате от броя на изхожданията. Честотата на дефекацията при кърмените деца е различна. Някои пълнят пелените веднъж на два дни, а други – 8 пъти дневно. Изпражненията на кърмените деца са обемни, жълтозелени на цвят, полутвърди, без остра, неприятна миризма.
При кърмачетата не се препоръчват слабителни средства Напротив – опитвайки се да предизвикате дефекация, може сериозно да навредите на бебето. Истинският запек трябва да се отличава от лъжливия, който може да се наблюдава в два случая: гладуване на детето или когато кърменото дете напълно оползотворява хранителните съставки, количеството на фекалната маса е малко, а изхожданията са през ден, но без смущения и оплаквания. Лъжливият запек е характерен за хипогалактия (намалено отделяне на кърма). Твърдите и сухи изпражнения говорят най-вече, че детето не се храни достатъчно и не приема необходимото количество течности. В такива случаи добре е поне два пъти през деня да се направи пробно кърмене.

Преди да предприемете каквото и да било лечение на запека, консултирайте се с вашия педиатър. Той ще диагностицира състоянието и ще прецени дали става въпрос за грешки в диетата, или съществуват органични причини.