Новороденото спи почти през целия ден. Колкото повече расте детето обаче, толкова по-рядко потъва в дрямка.


Защо малчуганите се унасят толкова често, а възрастните ги боли глава, когато полагат глава на възглавницата следобед? Има ли полза от съня през деня? Навиците на детето да спи се променят драстично през първата година от живота му. Ето защо не може да очаквате, че, ако вчера то сладко е спинкало 2 часа, и днес ще ви подари това безценно време. Наслаждавайте се на всяка открадната минутка свобода. Обикновено около 1-годишната възраст времето, прекарано в сън през нощта, се скъсява, а дневните почивки са няколко и накъсани. Различен е и периодът, необходим на децата, за да върнат силите си и да си починат. Има малчугани, които дремват само 10 минути следобед и отново са бодри. Други пък спят непробудно цели 2 часа, дори след това са кисели и намръщени. Трета група предпочитат да сънуват само през нощта. И накрая са тези, които дори и в полунощ продължават да играят и не се нуждаят от толкова много сън. Последните две групи трудно се приобщават към живота в детската ясла, където следобедният сън е задължителен. Колкото по-рано установите

колко поспаливо е детето ви

толкова по-лесно ще организирате неговия здравословен режим. Ако детето е спало достатъчно, то е весело и игриво, когато е будно. Това значи, че през последните 24 часа сънят му е бил достатъчен. Ако обаче е неспокойно и плаче, може би е време да му облечете пижамата.
Малчуганът има нужда от следобеден сън поне докато навърши 3 години. Оставяйте го в леглото дори и да се мръщи. Прочетете му приказка и излезте от стаята. След няколко минути той сам ще заспи. Ако малкото тича и играе през целия ден, до вечерта то ще се изтощи напълно. Разбира се, следобедният сън на детето се отразява благоприятно и на родителите. Така те ще имат възможност да отделят малко време за себе си и да починат от напрегнатото ежедневие.

Следобедният сън
няма да наруши нощния покой на малкото

Обикновено 12-месечното бебе спи три пъти през деня, 18-месечното – сутрин и следобед, а 2-годишното дете – около 1 ½ час следобед. Не го оставяйте да спи след 17 ч., защото след това то може да не иска да заспи до полунощ. Ако малчуганът привикне да гушка възглавницата по това време, опитайте се постепенно да го отучите от този навик. Това ще стане по-лесно, като съкратите следобедната му почивка с 10–15 мин. Сложете го да спи по-рано от обичайното. Така постепенно ще промените навиците на малчугана и той ще заспива в подходящия час.
Следете детето да потъва в сън всеки ден по едно и също време. Малките деца се чувстват спокойни, когато в живота им всичко е под контрол. Ако оставяте малчугана да спи, когато пожелае, това може да промени апетита му и дори да повлияе върху честотата на храненията. Все пак не бъдете прекалено строга. Ако сте навън на разходка, не тичайте да приспите детето у дома. Оставяйте го да играе в снега и да се забавлява. Когато то се измори, само ще дойде при вас и ще поиска да се приберете, за да си почине. Направете гъвкав график на съня.

В помощ на мама
Не е лесно да приспите малчугана. Когато 1–2-годишният немирник осъзнае колко е интересен света, никак не му се иска да губи ценно време в сънища. Ето няколко съвета как да го примамите в леглото, за да почине от изтощителните игри.

  • Не заплашвайте детето с думите: "Веднага да заспиваш!" Използвайте: "Искам да се наспиш добре.”
  • Винаги оставяйте малчугана през нощта в креватчето му. За предпочитане е следобедният сън обаче да е на друго място. Така той ще прави разлика между двата.
  • Когато детето ви се събуди, не тичайте веднага да го видите. Оставете го няколко минути само.
  • Излезте от стаята, преди малчуганът да заспи, така той ще се научи да заспива сам.
  • Не се плашете, ако веднъж бебето ви е пропуснало следобедния сън. На следващия ден обаче задължително го сложете да дремне, така то няма да загуби навика си.
  • Не люлейте мъничето, преди да заспи.
  • Не е нужно следобед да затъмнявате стаята, в която спи детето. Може да оставяте дори телевизорът и радиото да работят.